Souhrn událostí uplynulého dne – 15.12.2011

Některé české farmy možná nesplní normy klecí pro slepice

Někteří čeští drůbežáři budou mít problémy splnit normy týkající se klecí pro slepice. Podle ministra zemědělství Petra Bendla jim budou hrozit postihy. Česko v EU bojuje za to, aby dávno dohodnuté normy plnili všichni bez rozdílu. Zemědělcům plnícím pravidla totiž hrozí znevýhodnění vůči konkurenci, která do nich neinvestovala. Praha se v této souvislosti obává dovozu levnějších vajec z Polska, což by mohlo mít vážné dopady na české drůbežáře. V ČR se na změny dohodnuté už v roce 1999, které začnou platit od ledna, většina farmářů připravila, což je stálo nemalé náklady. Třeba v sousedním Polsku ale bude množství farem, které tak zatím neučinily a k požadovanému termínu asi neučiní.

Mléčná revoluce pod lupou

Sektor živočišné výroby zažívá rozkvět, k němuž velkou měrou přispívá rostoucí obliba masa a mléčných výrobků v zemích globálního Jihu. Rostoucí poptávka představuje hlavní spouštěč takzvané „revoluce živočišné výroby“ , která přináší zásadní příležitost pro rozvoj chudých komunit. O mléčném sektoru, na který se tento článek zaměřuje, se často říká, že ho podkopává evropský export sušeného mléka. Jaká je tedy situace na pozadí právě probíhající reformy Společné zemědělské politiky (CAP)?

Sněmovna schválila rozpočet SZIF a dotační programy v zemědělství

Sněmovna dnes schválila dotační programy v zemědělství a rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok. Fond by měl hospodařit s částkou 39,3 miliardy korun, což je o více než čtyři miliardy korun méně než letos. Na dotační programy má směřovat téměř 197 milionů korun. V případě dotačních programů přijal zemědělský výbor doprovodné usnesení, v němž doporučil ministrovi zemědělství, aby zvýšil objem finančních prostředků pro některé programy. Peníze by na to měly jít z Pozemkového fondu. Sněmovna letos schválila příslušnou změnu zákona, která umožní zvýšit rozpočet ministerstva o 1,1 miliardy korun právě z rozpočtu Pozemkového fondu.

Pro Nory teď není pokladem ropa, nýbrž máslo

Bohaté Norsko trápí před Vánocemi nevídaná věc - zoufalý nedostatek másla. Stav na trhu s máslem dokonce přiměl vládu k tomu, aby snížila dovozní cla na máslo ze zahraničí. Dnes o tom informovala agentura AP s tím, že v ohrožení je tak mimo jiné příprava tradičních norských vánočních pochutin. Spotřeba másla v této skandinávské zemi letos neustále roste. Svůj podíl na tom má mimo jiné obliba zvláštní tukové diety, která staví na nízkém obsahu uhlohydrátů. Ve srovnání s loňským listopadem vzrostla poptávka po másle o více než 30 procent, což je důvodem prázdných regálů v obchodech. Za nedostatkem másla stojí také deštivé léto, které se odrazilo ve špatné dojivosti.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info