Nové zákonné předpisy pro zemědělská vozidla

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu předložil návrhy na úpravu legislativních předpisů EU.

Rychlé traktory by měly podle vyjádření Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu být do budoucna vybaveny stejně spolehlivými brzdami jako silniční vozidla. Poslanci požadují, aby byly všechny traktory, jejichž rychlost převyšuje 40 km/hod. byly povinně vybaveny odpovídajícím brzdovým systémem, tzn. např. ABS.

V pozadí poslaneckého návrhu stojí snahy o sjednocení právních předpisů EU v oblasti zemědělských a lesnických vozidel. Evropská komise navrhla již v polovině roku 2010 celkem 50 směrnic a národních prováděcích nařízení nahradit pěti zákonnými předpisy.

V rozporu s vůlí bruselských orgánů se parlamentní výbor vyslovil pro oddělené zařazení zemědělsky využívaných čtyřkolových motocyklů zvaných čtyřkolky neboli ATV od čtyřkolek pro volnočasové využití. Pokud by platila pro čtyřkolky využívané v zemědělství stejná pravidla jako pro ty užívané pouze k rekreačním účelům, vznikly by zemědělským podnikům vyšší náklady mj. díky daním a pojištění. To by ohrozilo výrobce těchto vozidel.

Evropský parlament doufá, že by návrh mohl být přijat v prvním čtení.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info