Francouzi utrpěli šok: Jejich vína prohrála s čínskými

Drtivou porážku utrpěli francouzští vinaři v souboji s čínskými kolegy na soutěži v Pekingu. Mok pocházející z čínské oblasti, kde se vinná réva začala pěstovat před deseti lety, porazila na soutěži v Pekingu produkci z legendární vinařské oblasti Bordeaux.

Tam má přitom pěstování vína několikasetletou tradic.

Aby nemoho někdo Číňany nařknout z předpojatosti, bylo v porotě pět francouzských a pět čínských znalců. Soutěže nazvané Bordeaux proti Ning-sia se zúčastnilo pět červených vín z každé oblasti. Jednalo se o ročníky 2008 nebo 2009.

Cena lahví se na čínském trhu pohybovala mezi 200 a 400 jüany (mezi 600 a 1200 korunami).

Francouzi nenasadili svá nejlepší vína

Nešlo tedy o zdaleka nejlepší vína z oblasti Bordeaux, většinou šlo o masově vyráběná průmyslová vína. Přesto někteří odborníci hovoří o největší porážce francouzských vinařů od roku 1976, kdy je porazili kolegové z USA.

Nejvíce bodů u jury získal cabernet sauvignon z vinařství Grace Vineyard v Ning-sia. Čínská vína obsadila i další tři místa, teprve na pátém skončil Lafite Saga 2009 z francouzského regionu Médoc.

Obliba vína v Číně v posledních letech prudce stoupla a země nyní platí za největšího odběratele vín z Bordeaux. Podle analytiků Čína do dvaceti let zřejmě vystřídá USA v roli světové jedničky v konzumaci vín.

Podle porotkyně Fiona Sunové, která je redaktorkou čínského vydání francouzského časopisu o víně Revue du vin de France, výsledek středeční soutěže znamená, že "lidé by měli změnit názor na čínská vína".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info