Zemědělství zasáhne slabší ekonomika a růst DPH

Očekávané zpomalení růstu ekonomiky v příštím roce nepříznivě ovlivní české zemědělství. Zemědělci odhadují, že jejich podnikání negativně zasáhnou také reformní kroky vlády, především zvýšení DPH u potravin, kvůli kterému se sníží výkupní ceny jejich produkce.

Zejména v důsledku dobrého letošního výsledku však farmáři věří, že se jim těžký příští rok podaří ustát, řekli ČTK vedoucí představitelé Agrární komory a Asociace soukromého zemědělství (ASZ).

Pro výsledek zemědělství jsou klíčovými faktory počasí, základna z předchozího roku a vývoj ekonomiky, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Předpokládané snížení tempa růstu hospodářství, které by podle některých odhadů dokonce mohlo v příštím roce přerůst v recesi, potlačí prý dolů také zemědělství.

"Pokud se týká základny, se kterou půjdou zemědělci do nového roku, tak ta bude rozhodně příznivější, než tomu bylo v minulém roce," zhodnotil Veleba. Hlavní zásluhu na tom podle něj má letošní slušná úroda velké většiny polních plodin a určitá stabilizace produkce mléka. Vliv počasí není možné předpovídat, dodal.

Sedláci si letošní rok pochvalují

Letošní rok byl pro sedláky určitě jedním z lepších také podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka. Pochvaluje si jak objem a kvalitu úrody, tak příznivé ceny komodit a odbyt farmářských výpěstků. Od příštího roku kromě možných propadů na trzích očekává také těžší podmínky pro jednání s bankami o poskytování úvěrů. "Přes všechny předpovědi doufáme, že to nebude horší než při jiných krizích," podotkl.

Veleba připomněl, že příští rok bude zároveň rozhodující pro konečnou podobu reformy Společné zemědělské politiky EU od roku 2014, která mimo jiné stanoví budoucí způsob rozdělování evropských dotací farmářům. "Zde bude mít hlavní roli práce ministra zemědělství (Petra Bendla), od kterého očekávám tvrdý boj o naši společnou pozici s tím, že z naší strany dostane určitou podporu," řekl. Stehlík kromě jednání o Společné zemědělské politice vidí pro příští rok jako důležité zejména další snižování byrokracie, na jejíž přemíru si sedláci dlouhodobě stěžují.

Výsledek hospodaření českých zemědělců by letos díky dobré úrodě a příznivým cenám komodit měl být určitě lepší než loni, uvedl koncem října tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Letošní zisk odvětví by podle předběžných odhadů mohl přesáhnout deset miliard korun, uvedl. Výsledek by tak mohl překonat rekord z roku 2008.

Z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí vyplývá, že tuzemská ekonomika v příštím roce poroste v průměru o 0,8 procenta. Například podle odhadů Raiffeisenbank má však klesnout o 1,2 procenta. Dolní sazba DPH uplatňovaná také u potravin od ledna vzroste z deseti na 14 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info