Pokrok v léčbě kokcidiózy u selat

Vysokou efektivnost použití alternativního veterinárního léčivého přípravku toltrazurilu v boji proti kokcidióze prokázaly dvě studie vědců vídeňské veterinární univerzity.

V tiskové zprávě uveřejněné minulý týden zdůraznili vědci Anja Joachim a Hans-Christian Mund, že dokonce jediná dávka účinné látky dokázala utlumit u selat průjmové onemocnění. V následném výzkumu bylo prokázáno, že selata, která byla léčena toltrazurilem, významně méně často onemocněla průjmem v porovnání se selaty neléčenými, uvedli zástupci vídeňské univerzity dále. Základním předpokladem manifestace léčebného přínosu toltrazurilu ale je, aby byla zvířata chována v optimálních hygienických podmínkách. Podávání zkoumaného léku samo k udržení dobrého zdravotního stavu selat nestačí.

Vědci jsou ale přesvědčeni, že toltrazuril je na rozdíl od sulfonamidů mnohem praktičtější pro použití a velmi dobře účinkuje proti kokcidióze. Náklady na léčbu jsou výrazně nižší než finanční ztráty v případě onemocnění. Kokcidióza je jedním z nejčastějších chorob, kterými trpí novorozená selata. Jejím původcem je parazitický prvok Isospora suis, klinicky se manifestuje průjmy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info