Prodej vánočních ryb zatím bez závad, hlavní nápor teprve přijde

Prodej ryb na vánoční stůl je u venkovních prodejců zatím bez vážnějších pochybení. Při dnešní kontrole prodeje ryb v Hradci Králové to konstatovali představitelé veterinární správy a ministerstva zemědělství. Kontroly stánkařů a jednoho prodejce ryb v centru Hradce se zúčastnil i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), podle kterého budou kontroly před Vánocemi četnější než jindy. Hlavní nápor kupujících prodejci očekávají od středy do pátku.

Bendl hodlá podporovat spotřebu rybího masa a chov ryb v Česku. "Chceme podpořit, jako u masa či mléka, i prodej ze dvora, kde bude rybník," řekl s tím, že roční průměrnou spotřebu sladkovodních ryb 1,4 kilogramu na osobu a rok považuje za nízkou. Připomněl, že dovážených mořských ryb Češi snědí v průměru kolem čtyř kilogramů za rok. Lidé prý konzumaci ryb podle průzkumů vnímají stále pozitivněji. "Počet lidí, kteří absolutně odmítají jíst ryby, za poslední tři roky klesl z 24 procent na 20,5 procenta. Naopak počet častých konzumentů vzrostl z 22 na 25,6 procenta," řekl.

Inspektoři při prodejích zejména kontrolují, zda kádě s rybami mají dostatečný přítok, odtok a okysličování vody. Zajímají se i o původ ryb a posuzují způsob jejich zabíjení. "Kapr musí být omráčen těžším tupým předmětem ranou na temeno hlavy. Pak mu jsou přeťaty cévy a nervy za hlavou pod skřelemi," popsala předpisové zabití kapra inspektorka hradecké veterinární správy Zdeňka Neubauerová.

Podle šéfa Státní veterinární správy (SVS) Milana Maleny se školení pro omračování či kuchání ryb od prodejců nevyžaduje. Kupující by si ale podle něj měli všímat stavu kapra v kádích. "Neměl by být odřený či potažený slizem," řekl.

Většina rybářství rozmístí své kádě do měst během tohoto týdne, řekl ČTK mluvčí SVS Josef Duben. SVS k dnešku eviduje téměř dvě tisícovky nahlášených prodejních míst s kapry v zemi. Nejvíce prodejců registrují ve Středočeském kraji, kde jich má být letos 350, naopak nejméně, 38, v Karlovarském kraji, uvedl Duben. V hradeckém kraji je prodejních míst 80.

Ceny kaprů se regionálně liší, podle prodejců však zůstávají vesměs stejné jako loni. Jak řekl ČTK rybář Václav Dvořáček, jenž ryby prodává v Řečanech nad Labem na Pardubicku, kilogram kapra do dvou kilogramů stojí 60 Kč a při hmotnosti nad dva kilogramy 65 Kč. V Jindřišské ulici v centru Prahy prodávají třeboňského kapra za 75 Kč a v Praze-Petřinách za 79 Kč.

V Hradci Králové u prodejce na Baťkově náměstí dnes stál kilogram kapra o váze nad 1,6 kg 87 korun. "Rok od roku se zájem o kapry snižuje, největší nával přijde po 21. prosinci. Jsme tady první den a hned ministerská kontrola. Všechno jsme měli bez závad," řekl ČTK prodejce kaprů Jakub Rožánek.

"Podmínky pro růst kaprů byly letos velmi dobré, zákazníci se tak mohou těšit i na kapry vyšších hmotností než v loňském roce. Právě díky vyšší kvalitě očekáváme mírný nárůst prodeje kaprů," sdělil Jiří Bareš z obchodního řetězce Tesco, který u svých vybraných hypermarketů a supermarketů zahájil prodej kaprů už minulý týden.

Prodeje kaprů začali také v Brně. I na Moravě prodejci očekávají hlavní zájem lidí spíše v druhé polovině týdne. "Začali jsme prodávat dnes ráno. Lidé začnou asi chodit více od středy, je to tak každý rok," řekl jeden z prodejců v centru Antonín Kroča. Ryby přivezl do Brna z Vysočiny. Prodat chce kolem 1000 až 1200 kilogramů. Ryby podle Kroči mírně podražily o pět korun za kilogram na 90 Kč. Drobným prodejcům v Brně konkurují v prodeji kaprů i obchodní řetězce. Lidé se tam sjíždějí na nákupy. Někteří, například Bauhaus, nabízejí lidem v této souvislosti slevy.

Na trhu v Hradci Králové dnes byli v akci i inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). U jednoho z prodejců odhalili, že medovinu prodával pod zakázaným označením "přírodní". Prodejce prohřešek hned nepravil tím, že nápis na lahvi začernil.

Letos inspektoři SZPI provedli 1528 kontrol na 186 trzích, převážně farmářských. Porušení povinností při stánkové prodeji odhalili ve 207 případech. Nejčastěji měli stánkaři problém s dodržováním hygienických požadavků a s řádným označováním potravin, uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info