Hongkong zjistil nákazu virem ptačí chřipky, vybije 17.000 kuřat

Hongkong zvýšil stupeň varování před ptačí chřipkou a uvalil přechodné embargo na dovoz živého ptactva po odhalení mrtvého kuřete pozitivně testovaného na vir H5N1. Jak informovala agentura AFP, úřady stanovily třetí z pěti stupňů varování. Okamžitě má být vybito 17.000 kuřat.

Embargo, které by mělo zabránit dalšímu šíření nákazy ptačí chřipkou, bude platné 21 dní. "Nevíme, zda mrtvé kuře bylo dovezeno z Číny, nebo zda pochází z místního chovu," uvedl mluvčí vlády s tím, že trh, kde bylo nalezeno, bude pečlivě vyklizen a dezinfikován, citovala ho agentura AP.

Onemocnění se jednoduše šíří mezi ptactvem, ale může být nakažlivé i pro člověka, který není vůči viru H5N1 imunní. Vědci se obávají, že může zmutovat do lidské formy, mohl by se rozšířit po světě a zabít miliony lidí.

Virus je aktivní v různých částech planety, ale v posledních letech se šíří zejména ve východní Asii v chladnějších měsících roku. Nyní aktivní kmen H5N1 je vysoce patogenní, zabíjí většinu druhů ptáků a 60 procent lidí, kteří se nakazí.

Poslední dvě největší akce vybíjení ptactva v Hongkongu se odehrály v červnu 2008 po odhalení viru v kuřecím trusu a v prosinci 2008, kdy zabil desítky kuřat na kuřecí farmě. V roce 1997 tu zemřelo po nakažení virem H5N1 šest lidí a 1,3 milionu kuřat muselo být vybito.

Poslední případ nákazy člověka ptačí chřipkou byl podle informací AP zaznamenán v listopadu 2010. Devětapadesátiletá žena, která se nakazila v pevninské Číně, ale přežila.

Od prvního laboratorního záznamu ptačí chřipky v Hongkongu v roce 1997 se nyní objevuje na mnoha místech v Asii a také v Egyptě. Jak uvádí agentura AP, od roku 2003 se virem nakazilo 573 lidí a na následky onemocnění ptačí chřipkou zemřelo 336 osob.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info