Rakouští vědci vyvíjejí přírodní účinnou látku proti bakteriální spále růžovitých rostlin

Ekologicky přijatelnou alternativou k často spornému antibiotiku streptomycinu se jeví flavonoidy v jabloních.

Vědci z Technické university Vídeň identifikovali flavonoidy v jabloních jako ekologicky přijatelnou alternativu ochrany k často spornému antibiotiku streptomycinu.

Flavonoidy – bohatá skupina rostlinných látek, které mimo jiné v řadě rostlin určují barvu květů – působí ve funkci regulátorů růstu, které zvyšují rezistenci ovocných a okrasných dřevin vůči bakteriální spále růžovitých (pův. Erwinia amylovora).

Tento poznatek využili rakouští vědci a vyvinuli postup, který umožňuje aplikaci chemické látky v praxi. „Substance nalezená v jabloních není průmyslově využitelná, protože je velmi nestabilní“, tvrdí vedoucí projektu Heidrun Halbwirth. Proto byl vyroben stabilní derivát požadované účinné látky, který je před použitím aktivován přidáním enzymu. Poté může být substance aplikována formou postřiku na kvetoucí jabloně – účinná látka vznikne přímo na jabloňových květech.

Vědkyně Heidrun Halbwirth byla za tuto výzkumnou práci vyznamenána cenou KIWIE (stříbrná medaile Korea International Women's Invention Exposition). Tato cena je udělována vědkyním, jejichž vědecké poznatky jsou bezprostředně průmyslově využity. Výrobou environmentálně šetrné účinné látky proti obávané bakteriální spále růžovitých rostlin se pracovní skupina zabývala řadu let. Látka proti této chorobě tak byla prokázána i ve vlašských ořeších.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info