Energii v Evropě je třeba využívat efektivněji

Ekonomická krize nutí země EU k úsporám. Vlády omezují sociální jistoty i zdravotní péči. Jsou ale takové drastické škrty tou jedinou cestou? Nedá se dělat ještě něco jiného?

„Nutných úspor ve veřejných rozpočtech lze dosáhnout třeba i zvyšováním energetické účinnosti,“ tvrdí český europoslanec Pavel Poc. „Se svými kolegy z výboru pro životní prostředí jednoznačně podporuji návrh, aby plnění cílů v této oblasti bylo povinné“.

S návrhem zvýšovat energetickou účinnost přichází Evropská komise. Je totiž evidentní, že jinak se nepodaří splnit cíl strategie Evropa 2020 a uspořit 20 procent primární energie.

Pocův Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) hlasoval o návrhu Komise právě dnes. Kromě zavedení zmiňovaných povinných cílů zároveň prosazuje, aby členským státům byla dána dostatečná volnost při výběru strategie, jak jich dosáhnout. „Nechceme nic přikazovat… Jde nám o stanovení jasných a závaznách cílů, které budou brát ohled na situaci v jednotlivých evropských zemích,“ tvrdí Pavel Poc.

Výbor ENVI také přivítal, že návrh Komise přinese i další snížení emisí. Sektor energetiky je v Evropě největším zdrojem skleníkových plynů (v roce 2008 to bylo 79 procent).

Směrnice o zvýšení energetické účinnosti navíc sníží závislost EU na dovozu paliv a energií, zajistí občanům nižší účty za energie a teplo a přispěje k vytváření nových pracovních míst.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info