Vinařství, ve kterém réva roste pod lékařským dohledem

Hrozny pro vinařství rodiny Kosíkových rostou na patnácti hektarech vinic v Tvrdonicích a Týnci u Břeclavi. Víno se zde přitom vyrábí s minimálním použitím chemikálií, zato s velikým množstvím láskyplné péče hospodáře a intenzivním svitem jihomoravského sluníčka. Však majitelem je také lékař, Pavel Kosík, který myslí jak na zdraví zákazníků, tak na dobré jméno podniku. K hospodářství náleží i sklípek, penzion a vlastní vinárna v hlavním městě.

Agroturistika láká

„Přes léto k nám jezdí lidé zejména na týdenní dovolené spojené s agroturistikou a výlety na kolech. V zimě zase přibývá víkendových pobytů spojených s degustací vína.

Zájem o oba typy využívání volna se rok od roku zvyšuje,“ pochvaluje si Pavel Kosík. Toto soukromé vinařství vyrobí každoročně okolo šedesáti až sedmdesáti tisíc litrů vína a zpracovává asi sto tun hroznů. Všechno je určeno pro domácí trh. Jednotlivé druhy se prodávají přes prostředníky anebo i přímo do vinoték a restaurací. Část si odvezou turisté nebo hned u Kosíků vypijí návštěvníci sklípku.

Oblíbený je Muškát, Veltlín, Ryzlink i Rulandské šedé.

„Naše vinařství nabízí vína jakostní i přívlastková. Pěstujeme především odrůdy, u kterých je předpoklad kvalitního vyzrávání hroznů s dosažením vyšší cukernatosti.

V poslední době však velmi roste obliba lehkých, svěžích ovocných bílých a růžových vín s nižším obsahem alkoholu,“ říká Pavel Kosík. Vynikající úroveň vín dokazují výsledky z domácích i mezinárodních soutěží, pořádaných zejména v Rakousku a na Slovensku.

Šetrný přístup

Vinná réva se zde pěstuje v systému takzvané integrované produkce. Ta vyžaduje od pěstitelů ekologičtější a k přírodě ohleduplnější přístup. Vinné keře se vystavují menšímu zatížení a používá se absolutní minimum umělých hnojiv a pesticidů.

A protože Kosíkovi zpracovávají pouze vlastní úrodu, netrápí je nařízení o určování původu hroznů. „Máme dokonalý přehled o tom, s jakou kvalitou pracujeme -a můžeme o tom snadno přesvědčit i zákazníky,“ tvrdí Pavel Kosík. Kromě něj a jeho otce pracuje na vinici šest zaměstnanců a další tři jsou ve vinném sklepě. Bratr Marek se stará hlavně o penzion.

Rodinná tradice

Historie vinařství trvá už více než sto let, s výjimkou období, kdy vinice obdělávalo jednotné zemědělské družstvo.

Jakmile se otci dnešního majitele přibližně před dvaceti lety vrátily některé pozemky, pustil se znovu s vervou do podnikání a stal se jedním z prvních polistopadových soukromých zemědělců.

Rodinné vinařství pak začal jako koníček budovat syn Pavel v roce 2003. Úspěšný podnik je členem Asociacesoukroméhozemědělství ČR, která sdružuje více než dva a půl tisíce rodinných hospodářství. „Líbí se nám, že Asociacesoukroméhozemědělství bojuje za svobodu podnikání. Srovnávám-li totiž podmínky prodeje vína přímo ze sklípku v Česku s Rakouskem a dalšími zeměmi Evropské unie, u nás jsou nařízení zbytečně přísná a asociace se snaží o nápravu v zájmu pěstitelů i zákazníků,“ vysvětluje Pavel Kosík.

Jak říká, blízká je mu také myšlenka generačního rodinného hospodaření, kdy podnikání na statku přechází z rodičů na děti. Podle něj tato zásada vede k šetrnému přístupu k hospodaření: „Nakonec mám dva syny a s půdou nakládám tak, aby pomně jednou vinařství přebrali.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info