Souhrn událostí uplynulého dne – 22.12.2011

Chmele se sklidilo méně než loni, je však kvalitnější

V České republice se letos sklidilo 6087 tun chmele, což je 1684 tun méně než loni. Kvalita je podle pěstitelů vysoká. Očekávají, že se zpracuje celá úroda. Konečné údaje ke sklizni poskytl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. ČTK to dnes oznámil Svaz pěstitelů chmele ČR. Průměrný výnos činil 1,31 tun z hektaru, loni to bylo 1,49 tun z hektaru. Nejvíce tradičně pěstitelé sklidili v žatecké chmelařské oblasti, a to 4556 tun chmele. Loňský a letošní sklizňový rok jsou podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele ČR Michala Kovaříka specificky odlišné roky.

Chovatelé prasat dostali mimořádnou dotaci 380 milionů korun

Ministerstvo zemědělství vyslyšelo dlouhé volání chovatelů prasat a producentů vepřového masa, kteří ztrácejí konkurenceschopnost. Stát mimořádně podpoří chov prasat a zpracování vepřového masa částkou 380 milionů korun. Peníze před několika dny odešly na účty chovatelů. Z celkové částky podpoří tuzemské chovy prasat 325 miliony korun. Na pomoc českým drůbežářům poputuje zhruba 53 milionů Kč.

Pivovary Staropramen zdražily točená piva v průměru o 3 pct

Pivovary Staropramen zdražily od poloviny prosince sudové a tankové pivo v průměru o tři procenta. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí tuzemské pivovarské dvojky Pavel Barvík, který zdražení zdůvodnil růstem cen výrobních vstupů. Půllitr nejprodávanějších druhů piva z nabídky společnosti tak zdražil o 0,20 až 0,50 Kč. Ceny balených piv zatím zůstávají stejné. Změny v cenách plánuje i Heineken.

Strategie pro potlačování fusarióz u obilovin

Fusariózy obilovin jsou stále jednou z nejzávažnějších chorob, které postihují obilniny, zejména ve východní části oblastí kanadských prérií. Ztráty na kanadském odvětví obilovin během 90tých let činil celkem 200 milionů dolarů pro provincie Ontario a Quebec a 300 milionů dolarů pro provincii Manitoba. Nemoc omezuje výnosy a kvalitu zrna a potenciální kontaminace zrna mykotoxiny, především deoxynivalenolem (DON), je neustálou hrozbou pro domácí i exportní trhy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info