Agentura najímající dělníky do lesů za nízkých podmínek je v insolvenci

Agentura Affumicata, která podle občanských aktivistů zaměstnávala zahraniční pracovníky na práce do lesů za nízkých podmínek hraničících prý až s otrockou prací a o níž se zajímala i policie, je v insolvenci. Návrh na zahájení insolvence podal jeden z bývalých zaměstnanců, kterému agentura dluží několik desítek tisíc korun za práci v roce 2009. Městský soud v Praze návrhu vyhověl a insolvenční řízení s Affumicatou zahájil, i když návrhu na prohlášení konkurzu na agenturu nevyhověl.

Soud ale uznal skutečnost, že agentura má závazky po splatnosti více než 30 dnů a to v minimálně v šesti případech. V pěti z nich se jedná o dluhy v řádech desítek tisíc korun vůči v minulosti na práci najatým lidem. V jednom případě podle návrhu agentura dluží 1,387 milionu korun České republice, a to z „titulu pravomocně uložených pokut vyměřených ve správním řízení z důvodů porušení zákona o zaměstnanosti“.

Soud proto vyzval věřitele firmy, kteří chtějí své pohledávky uplatnit v insolvenčním řízení, aby podali u pražského městského soudu přihlášku své pohledávky. Čas na to mají do případného rozhodnutí soudu o úpadku agentury.

Jméno Affumicaty se poprvé objevilo v médiích letos v únoru, kdy policie podle Lidových novin začala vyšetřovat případ 51 dělníků z Vietnamu, Rumunska a Slovenska, kteří v Česku pro Affumicatu pracovali. Podle dělníků za několikaměsíční práci v lese nedostali řádně zaplaceno. Přitom prý pracovali až 12 hodin denně, ubytováni byli po šesti v místnostech o rozloze 30 metrů čtverečních. Zástupci agentury to ale popřeli.

Případ vzbudil značnou pozornost, neboť práci vykonávali agenturní pracovníci pro lesnicko-dřevařské firmy, které získaly zakázky ve státních lesích či v krkonošském parku. Mezi těmito firmami byl i Less&Forest, jenž se stal vítězem letošního malého tendru Lesů ČR na pěstební a těžební práce a tato firma podala i nejvíce nejlepších nabídek v obdobném velkém tendru na rok 2012 a další léta.

Firma Less&Forest ale obvinění odmítla a bránila se tím, že sama nikoho takového za nedostatečných podmínek nezaměstnávala, neboť pracovníky na sezónní práce jí dodávají obvykle právě pracovní agentury včetně Affumicaty; odpovědnost tak musí podle firmy nést agentura, nikoli Less&Forest. Také Lesy ČR se bránily, že nikdy přímo zahraniční pracovníky nenajímaly a je za to zodpovědná spolupracující pracovní agentura.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info