EU odkládá dohodu o volném obchodu s Ukrajinou

EU podmínila podpis připravené dohody o volném obchodě s Ukrajinou propuštěním bývalé premiérky Julie Tymošenkové z vězení.

Evropská unie podepíše dohodu o volném obchodu Ukrajinou až poté, co bude propuštěna z vězení Julie Tymošenková, která stojí v čele nejsilnější opoziční strany. Platnost dohody, která je připravena k podpisu, tím byla odložena na neurčito. Prezident EU Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso učinili v Kyjevě ukrajinské vládě rozsáhlou nabídku.

EU ve společném prohlášení uznala proevropskou transformaci Ukrajiny a otevírá tím dlouhodobou perspektivu jejího přístupu k Unii. Navíc vrcholní představitelé EU v Kyjevě potvrdili platnost dříve sjednaných prvků dohody o volném obchodu. To zahrnuje kontingent více než 2 mil. tun obilí z Ukrajiny na unijní trh. EU však tyto vstřícné kroky podmiňuje posílením právního státu a větší nezávislostí soudnictví. Datum dalšího setkání na vrcholné úrovni nebylo dojednáno.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info