Maso divočáků ze Šumavy je radioaktivní, zjistili vědci

Maso divokých prasat ze Šumavy je často radioaktivní.

Podle vědců z brněnské univerzity za to může podzemní houba jelenka obecná, jíž zvířata žerou. Ta má schopnost fixovat z půdy radioaktivitu, která se na Šumavu dostala po havárii v Černobylu.

"Tato houba má mnohem větší schopnost zakoncentrovat radiocézium než půda, na které roste," popsal Petra Dvořáka z Ústavu biochemie, chemie a biofyziky Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

O závěrech své práce informoval jeho tým na svých internetových stránkách univerzity. Vědci při výzkumu zjistili, že povolené limity byly překročeny až desetinásobně.

Radioaktivita z Černobylu

Radioaktivita se na Šumavu dostala po havárii jaderného reaktoru v Černobylu v roce 1986. Radioaktivní mrak se se tehdy podle vědců natřikrát přenesl nad Evropou.

"Nad Šumavou tenkrát hodně pršelo, spolu s deštěm dopadlo na půdu poměrně velké množství radioaktivních látek," dodal Dvořák. Houba je podle něj radiocéziem doslova "nasáklá".

Radioaktivní potrava může pro člověka znamenat nebezpečí vzniku rakoviny. O riziku lze však podle Dvořáka mluvit až tehdy, kdyby někdo snědl asi 40 kilogramů kontaminovaného masa za rok.

"Vše samozřejmě záleží i na dědičných dispozicích a imunitě jedince," dodal. Množství radioaktivních látek v mase lze snížit i způsobem jeho úpravy. Při vaření v tlakovém hrnci se sníží na polovinu, při opakovaném nakládání do láku až o 70 procent.

Problémy mají i v Německu

Jelenku obecnou člověk v půdě najde stěží, prasata ji však vyryjí. Nejvyšší nálezy radioaktivity v jejich svalovině proto vědci zjišťují na podzim a v zimě, když se zvířata nemohou nikde napást a potravu hledají převážně v zemi.

"Nadlimitní hodnoty mají především selata a menší prasata, která se právě nejčastěji loví a konzumují," dodal odborník.

Potíže s radioaktivitou v mase divokých prasat znají i myslivci na německé straně Šumavy. Němci proto podle Dvořáka u každého zastřeleného kusu z této oblasti provádějí okamžitě měření na radioaktivitu.

V případě sebemenšího překročení platí zákaz konzumace.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info