Průmyslové regiony EU postrádají kvalitnější legislativu o ochraně ovzduší

Velké průmyslové regiony spojily síly a rozhodly se bojovat proti znečištěnému ovzduší. Evropskou komisi proto vyzvaly, aby přišla s kvalitnější a flexibilnější legislativou.

Mezi 12 regionů z celkem sedmi evropských zemí, které se rozhodly zlepšit ovzduší, jež samy znečišťují svým těžkým průmyslem, patří i německé regiony v Porúří a v údolí italské řeky Pád. Dohromady jejich průmysl vygeneruje 22 % HDP Evropské unie a 18 % evropské populace.

Iniciativa, kterou společně založily a jež si říká Iniciativa regionů za kvalitu ovzduší (The Air-Quality Initiatiave of the Regions), bude usilovat o to, aby Evropská komise dostála svého slibu na přepracování stávající směrnice na ochranu ovzduší z roku 2008.

„Jednoduše chceme, aby byla nová směrnice více flexibilní v tom, jak bude přistupovat ke zvláštním potřebám některých území v Evropské unii a jak se postaví ke snahám regionálních samospráv najít vyvážení mezi rozvojem a udržitelností,“ prohlásil Remo Tavernami z italského regionu Emilia-Romagna.

„Nežádali jsme, a ani nebudeme, aby byly standardy, které směrnice obsahuje, nějak sníženy,“ dodal. „To není naším záměrem.“

Nalezení rovnováhy

Kořeny celé iniciativy najdeme v italském regionu nacházejícím se v údolí řeky Pád. Ke spolupráci se přihlásily i regiony z Rakouska, Belgie, Německa, Nizozemska, Španělska a Velké Británie (Česká republika chybí).

Kromě toho, že se jejich ekonomika opírá o průmyslová odvětví, spojuje je i ráz krajiny – hory a říční údolí, které ovšem zadržují smog.

Lékaři tvrdí, že nízká kvalita ovzduší může způsobovat zdravotní obtíže, jako je například podráždění nosní slinivky, ale stejně tak se může podílet na vážných dýchacích či srdečních komplikacích. Některé studie jdou až tak daleko, když říkají, že znečištěný vzduch způsobí až 500 tisíc úmrtí ročně (0,1 % populace EU).

Podle regionů se tomu dá zabránit jedině snahou o nalezení rovnováhy mezi podporou průmyslu a systematickým zkvalitňováním životního prostředí.

„Všechny tyto regiony kvalitu svého ovzduší zlepšily, ale na druhou stranu musíme neustále myslet na to, že Evropská unie žádá posílení hospodářského růstu a rozvoje,“ uvedl Tavernami.

Brusel by tak podle „dvanáctky“ regionů měl tyto snahy brát v potaz, než požene k soudu národní vlády zemí, které nějakým způsobem neplní již zmiňovanou směrnici o kvalitě ovzduší.

V současné době se mezi takovými „hříšníky“ nachází na 20 členských států EU (včetně Česka). Regiony se obávají, že pokud na ně Komise uvalí pokuty či jiné sankce, pocítí to především místní a regionální samosprávy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info