Navýšení importní kvóty hovězího masa americké provenience

Zemědělský výbor Evropského parlamentu podpořil navýšení dovozního kontingentu amerického hovězího masa prostého růstových hormonů o dalších 25 000 tun za rok.

Cílem tohoto opatření je od poloviny příštího roku navýšit dovoz kvalitního amerického hovězího masa na 45 000 tun ročně. Navýšení kontingentu je součástí dohody, kterou v roce 2009 vyjednal obchodní zmocněnec Ron Kirk společně s komisařkou EU pro obchod Catherine Ashtonovou, na jejímž základě se americká strana zavázala postupně po krocích odbourávat celní sazby na produkty z EU a Společenství naopak souhlasilo, že otevře svůj trh garantovanému hovězímu masu prostému růstových hormonů.

Dohodě předcházel desetiletí trvající spor o americké zboží, protože používání růstových hormonů je v americké živočišné výrobě realitou. Hlasování v plénu EP by se mělo konat v březnu 2012. Očekává se shoda se stanoviskem Rady již v prvním čtení.

Americký ministr zemědělství Tom Vilsack již stvrdil písemně, že USA mají v úmyslu uvolnit restrikční opatření vůči dovozu masa z EU přijatá v souvislosti s výskytem BSE. Podle ministra by měla americká vláda uplatnit nová pravidla již v první polovině nového roku. Tím by se měly hovězímu a telecímu masu z EU otevřít nové šance na odbyt v zámoří.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info