Chléb dražší o dvě koruny, rohlík o dvacetník. Firmy chystají zdražení

Zdražení energií, pohonných hmot i růst DPH se podepíše i na cenách běžných výrobků, jako je například pečivo. Šéfové firem v Ústeckém kraji očekávají těžký rok.

"Některé ceny již známe, ale čekám, jaké budou po Novém roce v obchodech," říká majitel oblíbené ústecké bageterie v ulici Velká Hradební.

Kolik bude od ledna stát chleba, rohlíky a další pečivo z Chabařovické pekárny, bude jisté tento týden. "Zdražíme zhruba o 10 procent, ale ne úplně vše. Čtyři nám sebere stát na DPH, něco ceny energií, které letí vzhůru každý rok. Dál udržet naše původní ceny již nejde," říká majitel pekárny Vít Rýznar.

Kilový chléb tak místo původních 25 bude stát 27 až 28 korun, rohlík bude o 20 haléřů dražší, zákazník za něj od ledna zaplatí 2,50 koruny. Vyhledávané koláče by měly být dražší asi jen o 5 procent, protože cena surovin na jejich výrobu se mírně zvýšila již loni.

Podle Rýznara se zdražení základních potravin na zájmu zákazníků ale výrazně neprojeví. To se stalo již při velkém zdražení před čtyřmi lety. "Tehdy lidé místo celého chleba začali kupovat polovinu, místo 10 rohlíků jen 3. A pečivo začali dojídat. Myslím, že ještě víc šetřit již nejde," dodal Rýznar.

Elektřina je dražší už jen v Itálii, říká šéf sklárny

Růst cen energií, plynu i uhlí je složitý pro řadu firem v kraji. "Nejsme rádi. Pro firmy je dražší elektřina už jen v Itálii, což je paradoxní. Neříkám, že elektřina zabije náš byznys, růst ceny nás samozřejmě připraví o část zisku, ale dovedu si představit firmy, pro něž to může znamenat vážné problémy nebo kolaps," řekl například šéf sklárny AGC Flat Glass Czech Pavel Šedlbauer.

Pro firmu Actherm je zásadní zdražení uhlí o více než 9 procent. "To je opravdu hodně a má to na výslednou cenu tepla podstatný vliv. Snažíme se ji kompenzovat i nižší mírou zisku," řekl ředitel firmy František Pracný.

Dobrou zprávou naopak je, že přes růst cen nafty rada Ústeckého kraje rozhodla prozatím nezdražit jízdné v linkové autobusové dopravě objednávané krajem. V ceníku se počítalo s tím, že za každý ujetý kilometr dospělý zaplatí o 2 koruny více, dítě korunu. Ústecký kraj nyní musí počítat s poklesem tržeb o 5,9 milionu korun. O tuto sumu bude nutné navýšit úhradu prokazatelné ztráty při zachování současného rozsahu linek.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info