FAO podporuje trvale udržitelný rozvoj intenzivní živočišné výroby

Intenzivní živočišnou výrobu bude nutné do budoucna transformovat, aby nejenom produkovala dostatečné množství potravin, ale zároveň byla šetrnější k životnímu prostředí a efektivněji využívala zdroje.

Budoucí globální poptávku po mase může sice díky růstu světové populace pokrýt pouze intenzivní živočišná výroba, ale zároveň je nezbytné zajistit trvale udržitelné přizpůsobení produkčních systémů. K tomuto výsledku dospěla ve své výroční zprávě za rok 2011 Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) týkající se budoucího postavení živočišné výroby.

Podle zprávy FAO by měla stále rostoucí světová populace, která by podle odhadu měla v roce 2050 překročit hranici 9 mld. lidí, spotřebovat o 73 % masa a o 53 % více mléčných výrobků v porovnání s nynější skutečností. Velká část nárůstu poptávky by měla podle FAO být pokryta prostřednictvím intenzivního chovu hospodářských zvířat. K dnešnímu dni však nejsou k dispozici žádné technicky nebo ekonomicky smysluplné alternativy, které by byly schopné pokrýt poptávku rostoucích měst po potravinách živočišného původu.

Podle hodnocení FAO stávající produkční systémy přispívají nejenom ke znečištění spodních vod a ke klimatickým změnám, ale jsou také místem, kde se množí patogenní zárodky – zejména v příměstských oblastech bez dostatečného zajištění hygienických podmínek. Proto je nutné intenzivní produkci potravin živočišného původu transformovat tak, aby byla šetrnější k životnímu prostředí. Především bude nutné omezit míru znečištění životního prostředí, podporovat efektivnější využívání vody a krmiv a recyklaci vedlejších produktů ze zemědělského průmyslu zkrmováním užitkovým zvířatům.

Zatímco zvýšení objemu živočišné výroby šlo v uplynulých 40 letech především na vrub expanze početních stavů zvířat, je těžko představitelné, že by se očekávaná poptávka po potravinách živočišného původu mohla v budoucnu pokrýt pouhým zdvojnásobením početních stavů drůbeže, zvýšením počtu malých přežvýkavců o 80 %, skotu o 50 % a prasat o více než 40 %, aniž by se došlo ke zvýšení efektivity využívání zdrojů.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info