Souhrn událostí uplynulých dnů– 28. – 29.12.2011

Chmele se urodilo mnohem méně než loni. Pěstitelé se z toho ale radují

Pěstitelé chmele se radují, že se letos urodilo výrazně méně chmele než před rokem. Zdánlivý paradox má prosté vysvětlení. Loňská nadprodukce jen zvýšila náklady, srazila ceny na minimum a chmel se často ani nepodařilo prodat, protože už nebylo komu. "Vzhledem k nižší sklizni oproti předchozímu roku lze očekávat postupné zobchodování celé produkce roku 2011," nastiňuje předseda Českého svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler.

Lesy ČR nadále vykazují růst HV - za 11 měsíců 5,597 miliardy Kč

Hospodářský výsledek LČR za 11 měsíců letošního roku je 5,597 miliardy Kč. Obdobné výsledky se v historii podniku nepodařilo nikdy dosáhnout - dřív bylo hospodaření podniku o stovkách milionů, v posledních dvou letech je o miliardách. HV není důsledkem snížení nákladů na péči o les ani zvýšení těžeb. Lesy ČR naopak vrací letos zpátky do lesa rekordní 4 miliardy Kč především do pěstební činnosti, výstavby a údržby lesní infrastruktury a vodních toků.

Navýšení importní kvóty hovězího masa americké provenience

Zemědělský výbor Evropského parlamentu podpořil navýšení dovozního kontingentu amerického hovězího masa prostého růstových hormonů o dalších 25 000 tun za rok. Cílem tohoto opatření je od poloviny příštího roku navýšit dovoz kvalitního amerického hovězího masa na 45 000 tun ročně. Navýšení kontingentu je součástí dohody, kterou v roce 2009 vyjednal obchodní zmocněnec Ron Kirk společně s komisařkou EU pro obchod Catherine Ashtonovou, na jejímž základě se americká strana zavázala postupně po krocích odbourávat celní sazby na produkty z EU a Společenství naopak souhlasilo, že otevře svůj trh garantovanému hovězímu masu prostému růstových hormonů.

Ministerstvo zemědělství podpořilo chovatele prasat a drůbeže téměř 400 miliony korun

Ministerstvo zemědělství vyřídilo na konci roku v rámci podpory dvou nových dotačních podprogramů v sektoru prasat a drůbeže téměř čtyři tisíce žádostí o dotace na program 8. Nákazový fond. Podpora sektoru chovu prasat na ochranu jejich chovů dosahuje částky 325 milionů a podpora drůbeže téměř 53 milionů korun. Jde o pomoc při řešení nepříznivé situace na trhu s vepřovým masem a dlouhodobého a rapidního poklesu soběstačnosti České republiky v produkci vepřového masa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info