Vlastník mlékárny v Příšovicích, firma Plastcom, je v konkurzu

Pražský soud prohlásil konkurz na společnost Plastcom, která vlastní mlékárnu v Příšovicích na Liberecku. Podnik, který byl posledním velkým zpracovatelem mléka v Libereckém kraji, zastavil výrobu už v listopadu. O prohlášení konkurzu požádal jeden z věřitelů, později se k němu připojili i vlastníci Plastcomu. Soud návrhu vyhověl, zjistila dnes ČTK v insolvenčním rejstříku. Věřitelé nyní mají 30 dnů na přihlášení pohledávek.

Výroba mléka v Příšovicích měla více než stoletou tradici. Mlékárna byla založena v roce 1903 jako družstevní. Od roku 1996 byla rodinným podnikem. Do modernizace provozu investovali vlastníci v posledních letech za přispění evropských fondů 150 milionů korun. Podnik se 40 zaměstnanci zpracovával denně kolem 70.000 litrů mléka. Nosným výrobním artiklem byly tvrdé sýry Eidam, mlékárna vyráběla i goudu nebo sýry typu ementál a tvrdé sýry s příchutěmi, které tvořily 90 procent výroby. Zbylou část představovaly tvaroh, máslo a zakysané jogurtové nápoje.

Ještě v roce 2009 uskutečnila mlékárna zakázky za 257 milionů korun a vykázala mírný zisk. Loňské hospodaření už skončilo ztrátou přes 12 milionů korun. Nyní dluží podnik dodavatelům bezmála 74 milionů korun a své závazky není schopen splácet. Proto v listopadu zastavil výrobu a přestal nakupovat mléko od farmářů.

"O tom, že neodeberou mléko, jsem se dozvěděl doslova ze dne na den, musel jsem rychle hledat jiného odběratele, nakonec jsem se dohodl s odbytovým družstvem," řekl ČTK chovatel Robert Erlebach. Mlékárna mu zůstala dlužna kolem 700.000 korun. Jsou ale mnohem větší věřitelé, třeba družstvu Viamilk CZ dluží mlékárna přes devět milionů korun, 8,5 milionu nezaplatila firmě Tyres. Jednomu z věřitelů, firmě Zea Sedmihorky, došla v září trpělivost a na mlékárnu podal návrh na zahájení insolvenčního řízení, v listopadu se k němu připojili i sami vlastníci mlékárny.

Mlékárna společnosti Plastcom byla posledním velkým mlékárenským podnikem v Libereckém kraji. V minulosti přitom byly v kraji další dvě velké mlékárny v Liberci a České Lípě, které ale zkrachovaly už v 90. letech. Kvůli zpřísnění norem po vstupu Česka do Evropské unie pak výrobu zastavily také další menší firmy, jako sýrárna ve Velkém Valtinově nebo v Rovensku pod Troskami, které nechtěly investovat miliony do úpravy technologií. Chovatelé z Libereckého kraje musí teď prodávat mléko firmám v sousedních krajích nebo německé mlékárně Müller.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info