Francie zdanila sladké nápoje, zdražuje cola i ochucené mléko

Za džusy, colu nebo ovocná mléka si Francouzi od Nového roku připlácejí. Od 1. ledna platí v zemi sporná daň ze slazených nápojů. Ta je obdobou "tučné daně", ke které už sáhlo několik zemí. Mastná jídla navrhl zdanit také český tým ekonomických poradců vlády NERV.

Francie si slibuje, že díky dani, která je v kruzích výrobců potravin pochopitelně hodně nepopulární, do rozpočtu přiteče navíc 280 milionů eur. Daň ze sladkého už loni v září zavedlo Maďarsko.

Francouzský model zdanění je podobný tomu maďarskému. Nedaní se potraviny podle obsahu cukru, ale podle jejich celkové hmotnosti nebo množství. Firmy odvedou daň 7,16 eur z každého hektolitru sladkého nápoje, tedy necelých 11 centů z lahve o obsahu 1,5 litru.

Agentura pro export CzechTrade uvedla, že výjimku z daně mají sirupy, džusy bez přídavků sladidel, smoothies (husté ovocné nápoje), jogurtové nápoje, dětská mléka a výživné nápoje pro lékařské účely. Zpoplatní se naopak perlivé nápoje jako je cola, ale i džusy a ovocné nektary s přídavkem cukru nebo sladidla a ochucená mléka.

"Jisté je, že se daň promítne do růstu spotřebitelských cen, a to nejen v supermarketech, ale také v restauracích. Kvůli ní a také z důvodu růstu cen surovin (zejména PET), cukru a ovoce by ceny nápojů mohly vzrůst o 10 až 40 procent," uvedl CzechTrade.

Boom daní z nezdravého jídla

O podobné dani uvažuje například Itálie. Tamní ministr zdravotnictví Renato Balduzzi chce výnos z daně použít na výstavbu nemocnic, uvedl deník La Republica. O zdanění nezdravých potravin se uvažuje i ve Velké Británii, kde podle údajů OECD trpíobezitou až čtvrtina ze 62 milionů obyvatel, uvedl slovenský deník Sme.sk.

Daň z tučných jídel, jako jsou hranolky, hamburgery, máslo a jiné, už platí Dánové. Také u nich je to teprve loňská novinka, kterou se chtějí inspirovat i ve Finsku. Tam zatím platí jen daň ze sladkého.

V Česku jsou podobné daně jen v rovině teoretických úvah, vzhledem k politické konstelaci spíše nepravděpodobné. Přesto se návrh na "tučnou daň" objevil mezi 41 protikrizovými body Národní ekonomické rady vlády, která doporučila kabinetu další recepty na zmírnění krize.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale tento nápad odmítl. "Jakékoli tučné nebo přeslazené jídlo nemusí být škodlivé, pokud se konzumuje v rozumném množství," uvedl dříve v České televizi.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info