Hnojiva v loňském roce opět podražila

Globální ceny hnojiv na základě vysoké poptávky stále rostou.

Od začátku roku 2010 vykazovaly ceny podnikových prostředků stoupající trend, který pokračoval i v roce 2011. Podnětem byly především výrazně vyšší ceny energie a hnojiv.

Podle aktuální situační zprávy pěstitelských svazů globální ceny hnojiv na základě vysoké poptávky stále rostou. Draselná hnojiva v září 2011 podražila během roku o 28 %. Ještě drastičtější byl vzestup cen dusíkatých hnojiv. Oproti září 2010 zaznamenali mezinárodní pozorovatelé u močoviny vzestup o 60 %. Na základě oslabení eura vůči dolaru dopadá zdražování na evropské dovozce mnohem zřetelněji. Přestože vzestup cen v posledních měsících mírně zpomalil, tržní experti zatím nemohou do budoucna poskytnout žádné pozitivní informace, uvádí se ve zprávě dále.

Globální poptávka po hnojivech byla po krizovém roce 2009 opět oživena. K tomu přispěl především pozitivní vývoj cen agrárních surovin. V Německu se odbyt hnojiv v sezóně 2010/11 v meziročním srovnání zvýšil o 13 % na 4,79 mil. t. Nadprůměrně se zvýšil odbyt draselných (plus 20 %) a fosfátových hnojiv (plus 22 %). Tím prodej obou těchto druhů hnojiv opět dosáhl úrovně před poklesem v hospodářském roce 2008/09, kdy zemědělci vzhledem k vysokým cenám hnojiv své investice výrazně omezili.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info