Souhrn událostí uplynulého dne – 3.1.2012

FAO: Potraviny by kvůli slabé ekonomice letos mohly i zlevnit

Ceny potravin budou v nadcházejícím období zřejmě dál výrazně kolísat a ve světě bude i větší počet hladovějících. Kvůli útlumu globální ekonomiky by ale potraviny mohly i zlevnit. Řekl to dnes nový generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) José Graziano da Silva, podle něhož ale žádný výrazný pokles cen potravin čekat nelze. "Ceny se nebudou zvyšovat jako v posledních dvou nebo třech letech, ani se ale nesníží. Určitý pokles nastat může, nebude to ale nic drastického," řekl na tiskové konferenci v Římě Brazilec Da Silva. Ve funkci je teprve od začátku tohoto roku, kdy vystřídal Senegalce Jacquese Dioufa.

Pole na Hané jsou bez sněhu, může to negativně ovlivnit úrodu

Pole na Hané jsou bez sněhu, což může mít podle odborníků negativní dopad na úrodu zemědělců. Současné počasí přispívá k přenosu viróz, další škody mohou na porostech napáchat hraboši a další škůdci, kterým dosavadní průběh zimy svědčí, řekl dnes ČTK ředitel olomoucké Agrární komory (AK) Miloš Porč. Zda a jak velké škody zemědělcům vzniknou, budou podle něj pěstitelé vědět na jaře. Šéf celostátní Agrární komory Jan Veleba však nepříznivé předpovědi svých kolegů z Hané mírní. Z celostátního pohledu prý úroda zatím ohrožena není. "Sníh půdě určitě chybí. Na jaře by mohl být kvůli tomu nedostatek vláhy. K tomu jsme navíc zaznamenali nebývale suchý podzim. Největší dopad sucho může mít na ozimy zaseté v pozdější době," uvedl Porč.

ADM kupuje tři obilní sila na Slovensku

Archer Daniels Midland Company (NYSE: ADM) dnes oznámila, že na Slovensku kupuje od společností Palma Group a.s. a Polnonákup Hont a.s. tři obilní sila. Tato sila jsou prvními aktivy ADM na Slovensku. Poté, co ADM nedávno avizovala rozšíření svého závodu v Olomouci, se jedná o další významný počin společnosti v regionu CEE. “Akvizice těchto tří sil rozšiřuje stávající nákupní síť ADM na Slovensko, do oblastí podél Dunaje a posiluje naši strategii růstu ve střední a východní Evropě,” řekl Tido Boehle, generální ředitel ADM Origination and Terminals, Europe. “Tato zařízení budou skladovat a dodávat rostlinné produkty pro naše evropské zpracovatelské závody a umožní nám také lépe propojit místní pěstitele a produkty s exportními trhy.”

Hnojiva v loňském roce opět podražila

Globální ceny hnojiv na základě vysoké poptávky stále rostou. Od začátku roku 2010 vykazovaly ceny podnikových prostředků stoupající trend, který pokračoval i v roce 2011. Podnětem byly především výrazně vyšší ceny energie a hnojiv. Podle aktuální situační zprávy pěstitelských svazů globální ceny hnojiv na základě vysoké poptávky stále rostou. Draselná hnojiva v září 2011 podražila během roku o 28 %. Ještě drastičtější byl vzestup cen dusíkatých hnojiv. Oproti září 2010 zaznamenali mezinárodní pozorovatelé u močoviny vzestup o 60 %. Na základě oslabení eura vůči dolaru dopadá zdražování na evropské dovozce mnohem zřetelněji.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info