Test sušených šunek: Dobrá kvalita nemusí být drahá

V hodnocení kvality sušených šunek se nejlépe umístily šunky parmského typu.

Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest prověřovala kvalitu sušených krájených šunek. Mezi vítězi bylo i zboží z řetězců diskontních prodejen. Z 27 testovaných druhů schwarzwaldských (12 druhů), parmských (6 druhů) a Serrano šunek (9 druhů) patřily k nejlepším jak certifikované biovýrobky, tak také diskontní zboží. Vedle „velmi dobrých“ a „uspokojivých“ výrobků byly tři schwarzwaldské šunky ohodnoceny pouze známkou „dostatečný“. Všechny výsledky testu budou zveřejněny v lednovém vydání časopisu „test“, který spotřebitelská organizace Stiftung Warentest vydává. Odborníci prováděli senzorické hodnocení, chemické a mikrobiologické rozbory a také posuzovali testované šunky z hlediska fyziologie výživy. Posuzováno bylo i balení a značení výrobků.

Nejvyšší ohodnocení získaly parmské šunky, všech šest výrobků bylo ohodnoceno známkou „dobrý“. Jednomu z nich, značky Prima Vera Bio, dokonce odborníci přisoudili za vzhled, vůni a chuť známku „velmi dobrý“. Tato šunka z bioobchodu byla nejdražším testovaným výrobkem (8,05 €/100 g). Podobnou kvalitu, ale za mnohem příznivější cenu, nabízel řetězec Lidl (2,77 €/100 g). Také u Serrano šunek nebyly zjištěny žádné propastné rozdíly. Osm výrobků získalo známku „dobrý“, jeden „uspokojivý“, cena se pohybovala od 1,99 € do 2,84 € za 100 gramů.

U schwarzwaldských šunek – stejně jako u parmských – byl vyhodnocen jako nejlepší bioprodukt: Tannenhof Bio (3,30 €/100 g). Téměř stejně kvalitní, ale o dvě třetiny levnější, byl Schwarzwaldrauch z Lidlu (95 centů/100 g). Šest dalších schwarzwaldských šunek dostalo známku „dobrý“, jedna známku „uspokojivý“. Tři produkty byly pouze „dostatečné“. Jejich nedostatkem mj. byla chuť a vůně dominantní po kouři a větší houževnatost. V jedné schwarzwaldské šunce z Rewe se dokonce vyskytovala cizí organická tělesa; takové zboží by se vůbec nemělo objevit na prodejních pultech.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info