Na výchdoní Moravě se letos vypálí až 2,5 milionu litrů slivovice

Až 2,5 milionu litrů slivovice vyprodukují pálenice ve Zlínském kraji po loňské mimořádně dobré úrodě švestek. Množství švestkovice je výrazně vyšší než v minulých letech. V přepočtu na obyvatele to mimo jiné znamená, že na každého člověka na východní Moravě staršího osmnácti let, připadají čtyři litry pálenky.

Podle čerstvých odhadů Unie destilatérů ČR může být tato sezona až o čtvrtinu vydatnější než ta předchozí. Loni se v celé České republice napálilo 4,5 milionu litrů čistého destilátu. Tento rok to může být 5,6 až 5,9 milionu.

"Úroda švestek byla skvělá. Navíc ovoce je plné cukru a dobře teče," zhodnotil situaci tajemník unie a výrobní ředitel vizovické likérky Rudolf Jelínek Jiří Koňařík.

Když celorepublikové odhady přepočítáme podle množství pálenic na Zlínský kraj, dojdeme k neuvěřitelným číslům. V tuto sezonu se tady může vyrobit až 1,2 milionu stoprocentního destilátu. Tedy skoro 2,5 milionu litrů švestkovice.

Což znamená 4 litry na každého obyvatele kraje, kterému je přes osmnáct let. Zní to skoro děsivě. Ale může to tak být.

Například jen čtyřčlenná rodina Petra Zámečníka ze Zlína letos napálila 100 litrů slivovice. "Koupili jsme sad nedaleko Zlína a hned první rok byl skvělý. Litrové lahve slivovice jsme dávali všem okolo pod stromeček. I se speciální vinětou, že za následky po požití většího množství neneseme zodpovědnost," říká pobaveně Zámečník.

Pálenice jsou zavalené zakázkami, pojedou až do března

Mimořádnou sezonu potvrzují i pálenice, které jsou zavalené zakázkami. Pravděpodobně pojedou až do března. "V pondělí v šest ráno začínáme a v sobotu v noci končíme. Každý týden," hlásil majitel palírny ve Slavičíně Petr Kubas. "Zatím máme objednávky do půlky února. Myslím si ale, že neskončíme dřív než v půlce března. Další budou ještě přibývat," dodal slavičínský páleničář.

Určit přesné množství vypálené slivovice ve Zlínském kraji ale není jednoduché. Jisté je, že na jeho území funguje přes 80 pálenic, z toho asi polovina na Slovácku. V celé republice je asi 440 pěstitelských pálenic. A jen přepočtem lze dojít k alespoň přibližnému množství vyrobené slivovice.

Statistickými čísly disponuje jen celní úřad. Podle něj se v minulé sezoně, která byla mimořádně špatná, ve Zlínském kraji vypálilo asi milion litrů slivovice. V předcházející skoro dva miliony. Čísla z té letošní zatím nemá.

Celníci by taky měli spolu s policií hlídat černé pálenice. Zatím se jim to ale moc nedaří. Dílčí zářez na pažbě měli jen loni v říjnu, kdy na jednom místě objevili 13 tisíc litrů nezdaněného alkoholu různých značek. Obsahoval stopy denaturovaného lihu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info