Dohoda o změně ustájení nosnic v USA

Ve Spojených státech došlo k dohodě o podobě a harmonogramu postupného přechodu na chov nosnic v obohacených klecích.

Ve Spojených státech se po dlouhých vyjednáváních a diskusích podařilo dosáhnout historického kompromisu o budoucí podobě ustájení nosnic v klecích. Transformace bude probíhat postupně, po krocích, dokončena by měla být k datu 1. ledna 2029.

Dohoda deklarovaná mezi The Humane Society USA (HSUS, Společnost na ochranu zvířat) a United Egg Producers (UEP, Unie producentů vajec) obsahuje významná ustanovení, včetně:

Všechny stávající chovatelská zařízení s konvenčními klecemi a novými konvenčními klecemi instalovanými před koncem roku 2011 mohou za určitých podmínek (viz dále) zůstat v povozu až do 31. prosince 2029.

Od 1. ledna 2012 již nemohou být nově instalovány žádné konvenční klece.

U ustajovacích kapacit s konvenčními klecemi budou muset být po uplynutí 4 roků po přijetí legislativy podporující dohodu všechna vejce a to i ta pro další průmyslové zpracování, produkována nosnicemi chovanými minimálně na ploše 432 cm2 (u nosnic s bílým peřím) a 490 cm2 v případě nosnic s hnědým peřím (v dnešní době již tyto požadavky na ustájení splňují chovy zapojené v americkém programu welfare zvířat certifikovaném UEP).

Klecové chovy budou muset během tří let po uzákonění legislativy zajistit nosnicím ustájení v obohacených klecích, které jim poskytnou prostor 503 cm2 (bílé slepice) a 580 cm2 (hnědé slepice).

Během šesti let po uzákonění legislativy bude muset být 25 % nosnic z celkové počtu nosnic v zemi ustájeno v obohacených klecích zajišťujících bílým slepicím 580 a hnědým slepicím 658 cm2 životního prostoru.

Klecové chovy budou muset během devíti let po uzákonění příslušné legislativy ustájet bílé slepice v obohacených klecích zajišťující jim minimální prostor 652 a hnědé slepice na ploše o rozloze 748 cm2.

Ve lhůtě 12 let po uzákonění legislativy bude muset 55 % všech nosnic v zemi žít v obohacených klecích, které jim zajistí životní prostor o rozloze 729 (bílé slepice) a 838 cm2 (hnědé).

Ve lhůtě 15 let po uzákonění legislativy budou muset být nosnice ustájeny v obohacených klecích, ve kterých bude na jednu bílou slepici připadat 800 a na jednu hnědou slepici 929 cm2 prostoru.

K datu 31. prosince 2029 budou muset být všechny nosnice v zemi chovány v obohacených klecích skýtajících jim 800 (bílé) resp. 929 cm2 (hnědé) životního prostoru.

Kalifornie přijala přísnější pravidl, která určují, že k 1. lednu 2015 budou muset být všechny nosnice ve státě ustájeny v obohacených klecích poskytujících bílým slepicím prostor o rozloze 748 a hnědým slepicím 864 cm2 a k datu 1. ledna 2021 tyto klece budou muset prostor připadající na jednu bílou slepici zvětšit na 800 a na jednu hnědou slepici na 929 cm2.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info