Díky Lesům ČR budou mít závodníci 45. ročníku Jizerské 50 komfortnější start

Již zítra, v pátek 6. ledna, bude zahájen už 45. ročník tradičního závodu v běžeckém lyžování Jizerská 50. Letošní ročník přivítá účastníky, díky vynaloženému úsilí Lesů ČR, jednou pozitivní novinkou. Začátek závodní trasy má totiž nově šest stop, zatímco ještě loni se museli závodníci vměstnat na pouhé tři stopy. Trať se Lesům ČR podařilo rozšířit z Bedřichova až k rozcestí u Nové louky.

Na úvodních kilometrech byly uvolněny některé stromy, odstraněny náletové dřeviny a realizovány terénní úpravy, které umožní lepší strojovou úpravu Jizerské magistrály. Zároveň došlo ke zvýšení bezpečnosti nejfrekventovanějšího nástupního místa lyžařské magistrály, protože sjezd do Bedřichova bude přehlednější. „Ke zmiňovaným úpravám jsme přistoupili po předchozí dohodě s Jizerskou o.p.s., CHKO Jizerské hory a obcí Bedřichov. Podařilo se tak jednoznačně zlepšit celkové podmínky a to bez výrazného zásahu do přírody. Úpravy jsou přínosné nejen pro samotné závodníky, ale pro všechny milovníky běžeckého lyžování a další návštěvníky Jizerských hor. Daným úsekem během zimy projde až 200 tisíc lyžařů,“ podotýká Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec.

Rozšíření trati a navýšení počtu stop na úvodních kilometrech je výborná zpráva pro všechny závodníky, protože přinese plynulejší start,“ zdůrazňuje Radim Nyč, ředitel tratí při Jizerské 50. „Je to zásadní úprava, která posune kvalitativně celý závod zase o kus dál,“ doplňuje.

Poděkování Lesům ČR vyjádřil člen správní rady Jizerské o.p.s. Josef Ibehej, který říká: „Kdybychom akci měli realizovat z prostředků Jizerské o.p.s., darů a podobně, bylo by tak výrazné zlepšení podmínek pro běžce záležitostí až několika dalších let.“

Tratě Jizerské magistrály nabízejí více než 170 kilometrů pěkných lyžařských tras

Celkově se o tratě Jizerské magistrály, která v zimním období nabízí více než 170 kilometrů upravených běžeckých lyžařských stop, již od roku 1999 stará Jizerská o.p.s. a to za vydatné pomoci státního podniku Lesy ČR.

Podnik před začátkem letošní lyžařské sezóny například zajistil významné úpravy lesní cesty Stará hejnická vedoucí přes Olivetskou horu, jejíž úprava byla v minulosti problémová. Došlo k vyřezání náletových dřevin podél celé řady cest tak, aby byl zajištěn pohodlný průjezd nejen lyžařů, ale i rolbařů. „Dlouhodobá spolupráce mezi Jizerskou, o.p.s. a Lesy ČR, stvrzená také podpisem Deklarace o spolupráci, funguje. A to je moc dobře,“ dodává na závěr ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec Ludvík Řičář.

V Hradci Králové 5. ledna 2012

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info