Souhrn událostí uplynulého dne – 5.1.2012

Chuť jablek z loňské sklizně by prý mohla být lepší než jindy

Chuť jablek z loňské sklizně z českých sadů by prý mohla být lepší než v jiných letech. Shodli se na tom někteří účastníci dnešní tradiční degustace jablek v Hořicích na Jičínsku. Hodnocení by mělo dát obrázek o tom, které odrůdy konzumenti preferují jako nejchutnější. ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Konkrétní výsledky dnešní degustace budou po spočítání známé příští týden. Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při dnešní degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka.

Domácí porážky skotu…už

Zdá se, že dosud není všem úplně jasné, jak je to s domácími porážkami skotu, které jsou povoleny na základě novely veterinárního zákona, která nabyla účinnosti prvního ledna 2012, uvádíme to podstatné. Zásadní sdělení je, že k uspořádání domácí porážky skotu, ale například i farmově chované zvěře, chovateli stačí znát paragraf 21 veterinárního zákona a nepotřebuje už žádnou prováděcí vyhlášku. Žádná taková vyhláška neexistuje. Takže postačí, když chovatel požádá místně příslušnou krajskou veterinární správu, popřípadě městskou veterinární správu v Praze, o povolení a může jatečný skot do stáří 24 měsíců, pro vlastní spotřebu, porazit doma.

Kontrola kvality potravin 2011

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se stále častěji setkává s případy, kdy není dodržena odpovídající kvalita potravin nabízených v tržní síti. I když v oblasti bezpečnosti potravin je situace v České republice a celé střední Evropě velmi dobrá, jakost podle kontrolních zjištění SZPI není na náležité úrovni. Některé výsledky kontrol zaměřených na kvalitu v právě uplynulém roce by se daly označit za alarmující. SZPI vnímá signály od spotřebitelské veřejnosti i z dalších zdrojů, na jejichž základě se nyní věnuje jakosti prodávaných potravin ještě pozorněji. Proto se v minulém roce inspekce zaměřila na tuto oblast se zvýšenou intenzitou nejen v rámci běžných kontrol, ale i tematicky orientovanými mimořádnými kontrolními akcemi.

Co stát vlastnit nemusí, ať nevlastní. To platí i pro Lesy ČR

Ministr zemědělství za ODS Petr Bendl opět otevírá otázku, zda a v jaké míře by měl stát vlastnit lesy. Podle jeho názoru není potřeba, aby lesy patřily státu za každou cenu a v takovém množství jako nyní. Privátní vlastník se bude podle Petra Bendla o lesy vždy starat lépe. Podle ministra Bendla je třeba především dokončit církevní restituce, protože brzdí proces správy lesa. Jde zhruba o 130 tisíc hektarů, které by měly být vráceny původním majitelům. „Přál bych si, abychom tuto otázku po více než 20 letech od revoluce byli schopni dořešit,“ řekl ministr. Pravicový ministr Petr Bendl se také jasně vyjádřil k dominantnímu státnímu vlastnictví lesů v České republice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info