Omezení v antibiotické léčbě prasat v Nizozemsku

Nizozemští chovatelé zapojení v systému IKB již nebudou moci k léčbě svých zvířat používat antibiotika s cefalosporinem a fluorquinolonem.

Nizozemský systém garantující kvalitní a bezpečnou produkci vepřového masa IKB chce do budoucna rezignovat v chovu prasat na používání antibiotik, které mají zvláštní význam pro humánní medicínu. Tento záměr oznámila prostřednictvím tiskové zprávy pracovní skupina chovu prasat odvětvové organizace Vieh, Fleisch und Eier (PVE).

V souladu s tím bude vyřazen z kontrolního seznamu IKB cefalosporin a fluorquinolon. Veterinární preparáty obsahující tyto účinné látky bude možné ještě použít v zemědělských podnicích, které je mají na skladě. Tyto veterinární preparáty bývají označovány jako rezervní antibiotika, protože by se měla používat pouze v ojedinělých případech jako „železná rezerva“ pouze po pečlivém stanovení diagnózy.

Již v prosinci 2010 oznámil nizozemský ministr zemědělství a zdravotnictví, že chce v zemi výrazně zredukovat používání antibiotik v chovu užitkových zvířat prostřednictvím celého balíku opatření a ztížit používání rezervních antibiotik.

Živočišná výroba v Nizozemsku se donedávna pohybovala ve spotřebě veterinárních antibiotik v EU na špici. Redukcí o 50 % by se měla přiblížit spotřebě antibiotik v Německu.

V nemírném používání rezervních antibiotik v humánní medicíně spatřují odborníci stále větší problémy se vznikem rezistence choroboplodných zárodků vůči antibiotické terapii. Jedním z důvodů je podle názoru profesora Dr. Michaela Kreskena pokles cen u generických látek. Pokud stojí jedna tableta pár centů, je snazší antibiotika předpisovat častěji. To je ale podle názoru profesora Kreskena fatální chyba, protože až na další budeme muset vystačit s látkami, které máme k dispozici. V nadcházejících letech není možné počítat s tím, že budou na trh uvedena nová antibiotika vyznačující se dobrou účinností vůči gramnegativním baktériím. Předepisování širokospektrálních antibiotik se musí významně zredukovat.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info