KDU-ČSL žádá výměnu ředitele LČR

Neparlamentní KDU-ČSL kritizuje státní podnik Lesy ČR za opakované nezvládnutí výběrového řízení, jehož dopadem je nedostatek dříví na trhu a destabilizace zaměstnanosti v sektoru. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by měl ministr Bendl do situace vstoupit a výměna generálního ředitele Lesů ČR by měla být prvním krokem.

Na přelomu let 2011-2012 se podle KDU-ČSL znovu opakuje situace, která zde byla již několikrát: v důsledku nezvládnutého výběrového řízení na práce v lesích pro rok 2012 se v drtivé většině lesů, které náleží do správy Lesů České republiky, s.p., netěží. Přitom vedení LČR se tváří, že je vše v pořádku.

„Pro KDU-ČSLje naprosto nepřijatelné, aby v době nastávající další vlny krize stát, potažmo státní podnik ohrožoval zaměstnanost v lesnickém a dřevozpracujícím sektoru. Lesy České republiky svou nedbalou prací působí oddálení práce v lesích a akutní nedostatek dřeva na trhu,“ říká Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a dodává: „Situace je o to vážnější, že těžba a zpracování dřeva jsou dominantními hospodářskými aktivitami v oblastech, které se dlouhodobě potýkají s velkou mírou nezaměstnanosti.“

„Mluvíme-li o výměnách ministrů, s jejichž prací není premiér spokojen, tak je na čase, aby premiér jasně řekl, že není spokojen se stavem státního podniku Lesy České republiky, a aby ministr zemědělství zásadně do řešení situace vstoupil. Výměna generálního ředitele LČR by měla být prvním krokem,“ doplňuje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pohled do lesů a na pily je podle KDu-ČSL tristní: v lesích vládne mrazivé ticho, na pilách těžce shánějí dřevo k pořezu a některé vinou vedení LČR, s.p., krachují. Zaměstnanci i živnostníci ve velké většině sedí doma a čekají, kdy budou moci pracovat. „Takto si KDU-ČSL rozhodně protikrizová opatření nepředstavuje a říkáme, že je na čase, aby doma namísto zaměstnanců seděl ředitel Sýkora,“ dodává Bělobrádek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info