Komise: Řecko bude muset vrátit téměř půl miliardy eur na státní podpoře zemědělcům

Podpora řecké vlády zemědělcům ve výši 425 milionů eur, která jim měla pomoct překonat zhoršující se hospodářskou situaci v roce 2009, byla zřejmě v rozporu v evropskou legislativou, a bude muset být vrácena. Médiím to včera (5. ledna) sdělil mluvčí Evropské komise.

Jakým způsobem se přerozdělená státní pomoc, kterou v roce 2009 obdrželi řečtí farmáři, vrátí zpět do státní kasy, je zatím ve hvězdách. Detaily budou podle tiskového oddělení Evropské komise mnohem jasnější tehdy, až evropská exekutiva přijme formální rozhodnutí a zveřejní ho v unijních Úředním věstníku. Kdy se tak stane, zatím není jisté.

„Je na Řecku, aby rozhodlo, jakým způsobem pomoc vrátí,“ odpověděl mluvčí Komise na otázku tisku, zda bude řecká vláda vybírat peníze přímo od zemědělců. Na to, aby situaci dala do pořádku, má nyní podle tiskového oddělení Komise lhůtu čtyř měsíců. Pokud ji země nedodrží, riskuje prý, že se případem začne zabývat Soudní dvůr EU.

Řecký stát zemědělský sektor podpořil na začátku roku 2009, kdy situace v něm kvůli zhoršujícím se hospodářským podmínkám vyeskalovala natolik, že pobouření farmáři začali bránit provozu na dálnicích a hlavních tazích do Athén a dalších velkých měst a zcela zablokovali hraniční přechod do Bulharska.

Již tehdy se řecká média pozastavovala nad tím, jestli není státní pomoc takového rozsahu v rozporu s unijní legislativou. Chtěla také vědět, zda s ní Brusel souhlasí.

„S Evropskou unií není v tomto ohledu žádný problém,“ odrážel tehdy otázky novinářů ministr zemědělství Sotiris Hatzigakis. „Snažil jsem se zastihnout komisařku (Mariann Fischer Boel; pozn. red.), ale po telefonu se mi to nepodařilo,“ dodal.

Zemědělský sektor se v Řecku podílí na ročním HDP země 3,3 %. Během posledních let ale kvůli hospodářské krizi zaznamenal úpadek a nyní se opírá spíše o malé farmy, které jsou zcela závislé na zemědělských dávkách Evropské unie (přibližně ve výši 2,5 miliard eur ročně), státní podpoře a na garantované minimální ceně za výkup vypěstovaných plodin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info