Souhrn událostí uplynulých dní – 6.-8.1.2012

Rezort zemědělství neplatí farmářům kolik má, zatímco školství neví co s penězi

Za odvedené výkony zaplatí v roce 2012 ministerstvo zemědělství českým farmářům o 36 % méně, než nařizuje evropská legislativa. Jedná se o státní zakázky, které se týkají péče o krajinu a jsou nasmlouvány v rámci Programu rozvoje venkova na pět let. Prostřednictvím těchto zakázek, resp. veřejných statků stát zajišťuje obyvatelstvu čistou pitnou vodu, řeší povodňová rizika apod. Zemědělci jsou tak nuceni plnit své závazky, aniž by za ně dostávali řádně zaplaceno. Problém spočívá v tom, že čeští úředníci nesprávně interpretují výši prostředků, která má být českým zemědělcům vyplácena. Evropské předpisy ukládají členským státům povinnost proplácet farmářům odvedenou práci ve výši vynaložených nákladů, resp. vzniklé újmy. Částky k proplacení však ministerstvo zemědělství uměle snižuje tím, že je dělí historickým kurzem 29,784 Kč/EUR, ale každoročně je proplácí v aktuálním kurzu, který je nižší.

Pozemkový fond zrušil tendr na právní služby za 140 milionů

Výhrady ministra zemědělství Petra Bendla vůči některým tendrům a krokům Pozemkového fondu se podle dnešního deníku E15 neminuly účinkem. Pozemkový fond na konci roku zrušil tendr, v němž hledal firmu pro poskytování právních služeb s předpokládanou cenou 140 milionů korun za čtyřletou smlouvu, píše. Právě tendr na právní služby byl jedním z těch, které se Bendlovi po jeho říjnovém nástupu do funkce hodně nelíbily. Byl totiž na dobu čtyřnásobně delší, než činí doba samostatné existence Pozemkového fondu, který by se měl kvůli úsporám sloučit k poslednímu prosinci letošního roku s Pozemkovým úřadem, píše E15.

ÚOHS začal opět zkoumat tendr Lesů ČR, předběžné opatření nevydal

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal koncem loňského roku znovu zkoumat tendr Lesů ČR na lesnické práce pro letošní rok. Obdržel návrh na zahájení řízení jedné z firem, řekl ČTK mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Lesy ČR ale dál mohou pokračovat v podepisování smluv s vítězi, ÚOHS žádné předběžné opatření, které by tomu bránilo, nevydal. Lesnickými tendry se už ÚOHS jednou zabýval. Vydal také předběžné opatření, které začátkem prosince zrušil. Porušení zákona nenašel. Své rozhodnutí úřad dosud nezveřejnil. Konstatoval pouze, že "zadavatel z hlediska dodržení zásady transparentnosti postupoval v souladu se zákonem".

Kvůli zpoždění tendrů LČR je málo dřeva,stěžují si pily

Tuzemské pily mají v důsledku zpoždění v podepisování smluv mezi Lesy České republiky (LČR) a vítězi tendrů na práce ve státních lesích pro letošní rok nedostatek dřeva. Některé firmy proto omezují výrobu. Jiné dodávky ze státních lesů nahrazují dřevem koupeným od jiných vlastníků, vyplývá z ankety ČTK mezi pilami v regionech. LČR, které obhospodařují polovinu lesů v zemi, nedostatek dřeva na trhu popírají. Kolik smluv je podepsáno nyní, mluvčí LČR Zbyněk Boublík na dnešní dotaz ČTK nesdělil s tím, že příští týden k tomu podnik vydá tiskovou zprávu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info