Evropu trápí divočáci, myslivci je loví ve velkém

Evropské lesy zaplavila přemnožená divoká prasata, která ve velkém ničí zemědělcům úrodu, a myslivci proto mají plné ruce práce.

Jen v Německu během minulé lovecké sezony zastřelili 585.000 divočáků, půl milionu zvířat ulovili francouzští myslivci a 140.000 kusů černé zvěře zastřelili nimrodi v Polsku. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil německý myslivecký spolek.

„Vysoká čísla ukazují, že černé zvěře všude valem přibývá,“ řekl mluvčí německých myslivců Torsten Reinwald. Oproti předchozí sezoně se podle něj ulovilo o třetinu divočáků víc a ve srovnání se stavem před 35 lety se počet ulovených prasat dokonce zpětinásobil. „Kdyby myslivci nelovili, stav prasat by se každý rok zdvojnásobil nebo ztrojnásobil. V zemědělství by to způsobilo nesmírné škody,“ dodal Reinwald.

Nejúspěšnější byli němečtí lovci v Braniborsku, kde zastřelili 72.500 divočáků, kolem 60.000 zastřelených kusů ale hlásí i myslivci z Bavorska či Hesenska.

Problémy s přemnoženými prasaty mají v sousedním Rakousku, ale i třeba ve vzdáleném Japonsku. Škody způsobené divočáky trápí také Česko. Rakouští myslivci v loňské sezoně zastřelili více než 37.000 kusů černé zvěře, což je desetinásobek počtu z roku 1975. V Japonsku loni ulovili 310.000 prasat.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info