Souhrn událostí uplynulého dne – 9.1.2012

Konec levných surovin

Tři miliardy nových spotřebitelů, kteří budou mít podobné požadavky jako my, do roku 2030 výrazně zvednou nároky na dodávky základních surovin a komodit. To požene vzhůru i jejich cenu. Úspory v používání surovin a energií světu uleví jen částečně. Éra levných surovin, které pomáhaly hospodářskému růstu v minulém století, je nejspíš nenávratně pryč. V prvním desetiletí nového století se dosavadní trend zlevňování komodit obrátil. Zvýšily se i výkyvy cen. A do budoucna nelze počítat s tím, že by tomu mělo být jinak, varuje studie poradenské společnosti McKinsey. Produkce mnoha surovin se dostala do situace, kdy nebude krátkodobě schopná reagovat na rostoucí nabídku. Ani vyšší ceny nezajistí jejich vyšší dodávky. Výkyvy cen proto budou větší než v minulosti.

Loňská produkce medu v ČR byla nejlepší od roku 1993

Loňská produkce medu byla nejvyšší v historii samostatné České republiky. Podle předběžných výsledků dosáhla zhruba 11.000 tun a meziročně vzrostla přibližně o třetinu. Na dotaz ČTK do dnes uvedl místopředseda Českého svazu včelařů (ČSV) Miloslav Peroutka. V Česku podle něj loni přibylo včelstev, zvýšil se i počet včelařů. Svaz má v současnosti údaje o loňské produkci medu od včelařů z většiny regionů. Čísla zatím nedodaly poslední čtyři okresy. Neúplná produkce k dnešnímu datu činí bezmála 10.500 tun. "Těch 500 tun určitě ty čtyři okresy udělají," podotkl Peroutka. Již nyní je tak jasné, že loňská úroda medu překoná rekordní rok 2006, kdy dosáhla 9080 tun. Dobrá úroda loni na rozdíl od předloňska byla jak v Čechách, tak na Moravě, kde v roce 2010 včelařům výrazně uškodily mrazy.

Evropu trápí divočáci, myslivci je loví ve velkém

Evropské lesy zaplavila přemnožená divoká prasata, která ve velkém ničí zemědělcům úrodu, a myslivci proto mají plné ruce práce. Jen v Německu během minulé lovecké sezony zastřelili 585.000 divočáků, půl milionu zvířat ulovili francouzští myslivci a 140.000 kusů černé zvěře zastřelili nimrodi v Polsku. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil německý myslivecký spolek. „Vysoká čísla ukazují, že černé zvěře všude valem přibývá,“ řekl mluvčí německých myslivců Torsten Reinwald. Oproti předchozí sezoně se podle něj ulovilo o třetinu divočáků víc a ve srovnání se stavem před 35 lety se počet ulovených prasat dokonce zpětinásobil. „Kdyby myslivci nelovili, stav prasat by se každý rok zdvojnásobil nebo ztrojnásobil. V zemědělství by to způsobilo nesmírné škody,“ dodal Reinwald.

Prognóza vývoje světových cen mléka

Podle aktuálního odhadu amerického ministerstva zemědělství (USDA) by na světovém trhu s mléčnými výrobky mělo dojít k zastavení trendu klesajících cen. Jak odborníci z Washingtonu ve své analýze globálního trhu s mlékem konstatovali, existují první signály, že se kontinuální pokles cen zastaví a že se v letošním roce cenová hladina stabilizuje. Díky poklesu světových zásob, především ve státních skladech, by podle názoru amerických tržních expertů mohly ceny při krátkodobých omezeních nabídky opětovně vyletět nahoru. Na straně nabídky by mělo dojít k oslabení růstu. Produkce kravského mléka v producentsky významných zemích by měla v roce 2012 celkově narůst pouze o 1,8 % na rozdíl od loňského odhadovaného nárůstu ve výši 2,4 %.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info