Holanďané chtějí méně prasnic

Poté co se již na konci léta Nizozemský svaz chovatelů prasat (NVV) vyslovil pro regulaci počtu prasnic v zemi pomocí kvót, připojil se nyní i nizozemský Svaz zemědělců (LTO).

Vzhledem ke krizi cen na trhu selat Svaz požaduje po EU finanční podporu pro producenty selat, kteří by ukončili chovatelskou činnost. Peníze by měly být uvolněny z evropských strukturálních fondů. Tržby pokrývající náklady je podle předsedkyně LTO Annechien Ten Have-Mellema do budoucna možné zajistit jedině v případě, že míra soběstačnosti ve výrobě selat v EU poklesne na 100 %. Toho je možné dosáhnout jedině poklesem počtu prasnic o 2 mil. kusů.

Podle názoru nejvyšší představitelky LTO je nyní správný čas pro zavedení výkupního programu. Mnoho chovatelů selat již nechce investovat nemalé finanční prostředky do skupinového ustájení prasnic, jejich rozhodnutí by proto mělo být kompenzováno finanční podporou.

Němečtí a dánští kolegové ale s touto myšlenkou nizozemských chovatelů nesouhlasí. Podle jejich názoru je každý zásah do tržního prostředí špatný, protože je nespravedlivý vůči chovatelům prasnic, kteří chtějí selata produkovat i nadále.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info