Pivovar Radegast uspoří ročně milion hektolitrů vody

Milion hektolitrů vody uspoří ročně nošovický pivovar Radegast díky milionovým investicím do moderních technologií. V loňském roce byla hlavní investicí instalace nového kompresoru pro výrobu stlačeného vzduchu. Představitelé pivovaru to dnes řekli na tiskové konferenci.

"Za poslední tři roky se nám podařilo snížit spotřebu vody o 25 procent," řekl vedoucí služeb pivovaru Břetislav Vláčil. Kompresor snižuje roční spotřebu vody o 250.000 hektolitrů. Umožňuje totiž efektivní ohřev chladicí vody, a tím její další využití, které dřív nebylo možné. Voda se dále využívá v teplovodním hospodářství pivovaru.

Manažer pivovaru Ivo Kaňák uvedl, že Radegast patří mezi nejúspěšnější pivovary v celé skupině SABMiller, která provozuje stovku pivovarů po celém světě. "Daří se nám neustále snižovat spotřebu elektrické energie, tepla i vody. V oblasti spotřeby vody jsme se dostali někde na úroveň 2,8 hektolitru na hektolitr vyrobeného piva, což je obrovský přínos i v ekonomice závodu," řekl Kaňák.

Uvedl, že na trvale udržitelném rozvoji pivovar pracuje už od 90. let. "Radegast je pivovar, který jako první instaloval čistírnu odpadních vod nebo jako první docela revolučně vytvořil biologické rybníky v chráněné nivě Morávky," řekl Kaňák. Pracovníci pivovaru podle něj nyní řeší problém s likvidací etiket, které se odlupují při mytí lahví. Nově bude možné tyto etikety kompostovat.

Nošovický pivovar Radegast zaměstnává 300 lidí, z toho 175 pracuje přímo v pivovaru, 25 ve sladovně a 100 ve skladech. Produkce pivovaru je 1,9 až dva miliony hektolitrů piva za rok. Pivo se ve slezských Nošovicích vaří od roku 1970. Od roku 1999 je Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, která patří do jedné z největších pivovarnických společností světa SABMiller.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info