Pozemkový fond musel zrušit další sporný tendr

Pozemkový fond včera ustoupil výhradám ministerstva zemědělství v další sporné zakázce. Podle informací deníku E15 zrušil tendr s předpokládanou cenou půl miliardy korun, jehož cílem bylo uzavřít rámcovou smlouvu na stavební práce pro letošní a příští rok. Ministerstvo před Vánoci ve zprávě pro vládu o transformaci fondu kritizovalo některé tendry fondu, které byly na delší dobu, než činí doba jeho samostatné existence. Ten by se totiž na konci letošního roku měl sloučit s pozemkovými úřady. Fond již proto na konci prosince zrušil čtyřletý tendr na právní služby, nyní k tomu přidal i dvouletou soutěž na stavební práce. Jako důvod ke zrušení tendru uvedl i v oficiálním oznámení sloučení s pozemkovými úřady.

Ministerstvo krok fondu přivítalo. „Bylo zcela nestandardní vyhlásit výběrové řízení, v němž by byly podepsány smlouvy na dobu delší, než je doba samostatné existence fondu,“ vysvětlil mluvčí MZe Jan Žáček.

Ministerstvu se ve zprávě nelíbilo i to, že fond chce v letošním, posledním roce existence zvýšit rozpočet o sto milionů korun. Tyto peníze by přitom nebyly určeny na náklady spojené s transformací. Fond navíc v letošním roce plánuje snížit počet zaměstnanců o dalších 75, tedy zhruba o desetinu.

V tomto případě vyšel fond vstříc svému nadřízenému úřadu jen v menší míře. Podle návrhu rozpočtu, který dnes projedná vláda, stoupnou výdaje fondu nikoli o 100, ale o 70 milionů. Celkové výdaje fondu by tak měly činit letos 1,7 miliardy korun, výnosy pak 1,76 miliardy. Podle Žáčka MZe udělalo maximum pro to, aby rozpočet fondu snížilo, což se částečně na základě zaslaných připomínek povedlo. „Konečné slovo ale v tomto rozhodnutí má vláda a sněmovna,“ dodal.

Vyjádření fondu ke zrušené zakázce i rozpočtu se v úterý nepodařilo získat s tím, že na otázky odpoví až dnes. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info