Veterináři kontrolují drůbež z Německa

Státní veterinární správa (SVS) prověřuje zásilky drůbežího masa z Německa na přítomnost zbytků antibiotik.

Podnětem k zahájení kontrol byly informace, které v úterý zveřejnila německá ekologická organizace BUND. Některé kuřecí maso prodávané v německých supermarketech podle ekologů obsahuje nebezpečné bakterie odolné antibiotikům, které u lidí s narušenou imunitou mohou vyvolat vážné zdravotní problémy, a dokonce je ohrozit na životě.

„Přesto, že publikované výsledky testů v Německu nepocházely z úředně odebraných vzorků drůbežího masa, rozhodl ústřední ředitel SVS Milan Malena okamžitě o tom, aby byly všechny zásilky drůbežího masa z Německa, pokud směřovaly do ČR, vyšetřeny na přítomnost reziduí antibiotik,“ uvedl mluvčí SVS Josef Duben. Odebíráním vzorků byly pověřeny krajské veterinární správy, v jejichž působnosti jsou distribuční centra, kam zásilky směřují. Podle Dubna byly dosud odebrány vzorky asi u tří zásilek masa, výsledky testů zatím nejsou k dispozici.

„Vzorky budou vyšetřeny ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě multidetekční metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí, která je schopna změřit až 70 druhů antibiotik,“ podotkl Duben.

Kontaminovaný byl každý druhý vzorek

BUND provedl 20 kontrolních testů kuřecího masa prodávaného v supermarketech a diskontních řetězcích v Berlíně, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Norimberku a v okolí Stuttgartu. „Každý druhý vzorek byl kontaminován zárodky rezistentními vůči antibiotikům,“ uvedl šéf organizace Hubert Weiger.

Podobně jako v Německu, také v Česku se antibiotika smí používat pouze u nemocných zvířat. Navíc musí být vysazeny v ochranné lhůtě, aby se zbytky antibiotik z organizmu vyplavily a maso jdoucí do obchodů již bylo čisté.

Pro obsah reziduí antibiotik je stejně jako pro další potencionálně nebezpečné látky stanoven limit, který nesmí být překročen. „V loňském roce jsme v rámci monitoringu u nás žádná rezidua antibiotik nezjistili,“ řekl Duben.

Podle databáze zahraničního obchodu Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo Německo v období od loňského ledna do konce listopadu pátým největším vývozcem drůbežího masa do ČR. Za 11 měsíců se do Česka dovezlo německého drůbežího masa zhruba za 280 milionů Kč.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info