Spojené státy a Evropa ztrácejí vliv

Do budoucna by mohlo dojít díky nedostatku přírodních zdrojů a rostoucí moci Číny, Ruska a Brazílie k oslabení pozice USA a Evropy.

Vedoucí pozice amerického a evropského zemědělství je podle britského deníku „The Guardian“ ohrožena. Ve svém tvrzení se opíral o publikaci skotské Agricultural College, která byla prezentována minulý týden na Farming Conference v Oxfordu. Příčinou je podle vědců vedle nedostatku přírodních zdrojů především rostoucí moc Číny, Ruska a Brazílie. Autoři zprávy vyvinuli globální index moci, podle nějž jsou Spojené státy v současné době nejsilnějším hráčem globální ekonomiky, následované Evropou. Za nimi následuje Čína a Rusko. Index byl vytvořen mj. na základě dat Světové obchodní organizace (WTO), amerického ministerstva zemědělství a OSN. Podobně jako USA a EU jako celek by mělo být ovlivněno prognózovaným vývojem také britské zemědělství.

Aby nedošlo ke ztrátě vlivu na globální úrovni vědci nabádají k signifikantnímu nárůstu výkonnosti zemědělství v USA a EU. Kritici se ale obávají, že by zemědělci mohli prostřednictvím studie a jejích doporučení mohli vyvíjet tlak na vlády, aby ustoupily od přísných opatření v oblasti ochrany životního prostředí a spotřebitele.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info