Premonstráti chtějí zpět lesy a ornou půdu u Milevska

Majetková narovnání s církvemi se dotknou i bývalého klášterního velkostatku v Milevsku na Písecku. Restituce by měly obsáhnout 2,5 tisíce hektarů okolních lesů a až 690 hektarů orné půdy.

Nyní žije v milevském klášteře sedm bratří. Je pod správou premonstrátů na Strahově.„Co se týká majetku na Milevsku, tak v současnosti patří bývalé klášterní majetky Pozemkovému fondu a Lesům České republiky. Pakliže už nemají jiného vlastníka, jsou v jejich správě. Královská kanonie premonstrátů na Strahově očekává, že bude zrestituován klášterní velkostatek Milevsko,” upřesnil Petros Alexandridis, ředitel Ústřední kanceláře Strahovského kláštera v Praze.

V jižních Čechách jsou premonstráti pouze v Milevsku, kolem něhož je 2,5 tisíce hektarů lesů a dohromady 400 až 690 hektarů polností. Zbyly tam i zanedbané hospodářské a zemědělské budovy.

„Výjimkou v majetkovém narovnání s církvemi je část budov konventu v Milevsku, neboť při restitucích v 90. letech nedošlo v důsledku administrativní chyby k jejich vydání a Národní památkový ústav je stále jejich vlastníkem, ačkoli zde žádnou aktivitu ale nevykonává. Současný zákon využijeme k narovnání vlastnických vztahů,” připomněl dlouho odsunutou věc šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec. Památkáři na premonstráty administrativně převedou románskogotický konvent, který se po opravách v budoucnosti zřejmě změní a využije pro expozice, na výstavní nebo koncertní sál.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info