Souhrn událostí uplynulého dne – 12.1.2012

Kakao opět zdražuje, úrodu ohrožuje saharský vítr

Po rekordním zlevnění na konci loňského roku začínají ceny kakaa opět růst. Obchodníci komoditu skupují ve velkém, neboť mají strach, že jí letos kvůli suchému větru v Africe bude málo.V úterý kakao zdražilo o osm procent, informoval deník Financial Times. Od počátku tohoto týdne ceny komodity posílily o 15 procent. Na Londýnské komoditní burze se dnes kakao obchodovalo za nejvyšší ceny od listopadu, průměrná denní cena kakaa byla v úterý 2204,64 dolaru (44 382 Kč) za tunu. Investoři se začínají obávat, že kvůli špatnému počasí v západní Africe bude letos kakaa nedostatek.

V Bruselu vrcholí kampaň za lepší podmínky při přepravě hospodářských zvířat

Již více jak jedním milionem podpisů se může chlubit online petice, jejímž cílem je zajistit lepší podmínky při přepravě hospodářských zvířat po Evropě. Podle pravidel, která nově zavedla Lisabonská smlouva, se iniciativou, jíž podporuje tak velká skupina občanů EU, musí zabývat Evropská komise. Pravidla pro přepravu hospodářských zvířat v rámci EU platí již od konce sedmdesátých let a v roce 2005 byla novelizována. I přesto ale s nimi nejsou všichni spokojeni. Důkazem je přes milion podpisů, které se podařilo shromáždit iniciátorovi celé kampaně ze „welfare“ přepravovaných hospodářských zvířat dánskému europoslanci Danu Jorgensenovi.

Veterináři kontrolují drůbež z Německa

Státní veterinární správa (SVS) prověřuje zásilky drůbežího masa z Německa na přítomnost zbytků antibiotik. Podnětem k zahájení kontrol byly informace, které v úterý zveřejnila německá ekologická organizace BUND. Některé kuřecí maso prodávané v německých supermarketech podle ekologů obsahuje nebezpečné bakterie odolné antibiotikům, které u lidí s narušenou imunitou mohou vyvolat vážné zdravotní problémy, a dokonce je ohrozit na životě.

Jednání o novém zákoně o NP Šumava končí, návrh zákona míří do legislativního procesu

Zástupci krajů, starostů, vědecké obce, předsedové parlamentních Výborů pro životní prostředí, zástupce ekologických sdružení Zachraňme Šumavu, ŠumavaPro a Rady Národního parku Šumava se s ministrem Tomášem Chalupou naposledy sešli u kulatého stolu nad návrhem zákona Ministerstva životního prostředí o Národním parku Šumava. Návrh zákona poputuje do konce měsíce do legislativního procesu. „Všichni si dle mého názoru uvědomují nutnost ústupků a kompromisu, všichni jsou dost moudří na to, aby věděli, že nikdy nejde dosáhnout všeho.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info