FAO: Ceny potravin v prosinci prudce klesly

Světové ceny potravinářských komodit na konci loňského roku prudce klesly, hlavně díky nižším cenám obilovin, cukru a oleje. Ke zlevnění přispěly i vysoká sklizeň, nižší poptávka a růst dolaru. Průměrná hodnota cenového indexu za loňský rok však byla nejvyšší od roku 1990, kdy se vývoj světových cen potravin sleduje. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Dodala rovněž, že vzhledem k nejistému vývoji globální ekonomiky je vývoj cen v letošním roce nejistý.

Index cen potravin, který FAO sestavuje, klesl v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem o 2,4 procenta na 211 bodů. Ve srovnání s vrcholem v únoru 2011 byl nižší o 11,3 procenta. Index měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

Navzdory stabilnímu poklesu cen ve druhé polovině roku však průměrná hodnota indexu loni činila 228 bodů, což byl nejvyšší údaj o roku 1990. Předchozí rekord zaznamenal index v roce 2008, kdy jeho průměrná hodnota činila 200 bodů.

V nejbližších měsících by ceny potravin mohly dále klesat, protože slabá globální ekonomika a strach z recese snižují poptávku a dodávky zůstávají vysoké. Kdykoliv se však současný trend může změnit, pokud by se začala znovu zvyšovat poptávka a špatné počasí ohrozilo úrodu, varovala FAO.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info