Veterináři vracejí do Polska 200 000 vajec z nevyhovujících chovů

Státní veterinární správa (SVS) posílá zpět do Polska zásilku 200 000 vajec od firmy, která slepice chová v nepovolených menších klecích. Takzvané neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu, jsou v Evropské unii zakázané od začátku letošního roku.

Jedná se o první případ, kdy byla v Česku zachycena vejce z chovu s neobohacenými klecemi. "Podobně budeme postupovat ve všech zjištěných případech. Je nemyslitelné, aby byli domácí producenti poškozováni na vlastním trhu tím, že respektovali požadavky evropské legislativy," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

Vejce, která nepocházela výhradně od slepic chovaných v obohacených klecích, objevili inspektoři SVS v obchodě Kaufland v Olomouci. Dodal je polský výrobce Ovotek Sp.z.o.o. "Polská firma dodala na český trh celkem 200 000 kusů vajec, která už jsou rozvezena do 46 prodejen. Čeští kontroloři zajistili, aby se vejce s nejasným původem nedostala na český trh, a nařídili je okamžitě vrátit do Polska," uvedla ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová.

Evropská unie nařídila již před 13 lety producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro slepice komfortnější obohacené klece. Všichni čeští drůbežáři už novou technologii používají, ale mnozí jejich kolegové ze zahraničí nikoli. "Tím získávají jednoznačnou konkurenční výhodu proti těm, kteří klece vyměnili a náklady museli promítnout do cen. Ministr Bendl vydal koncem loňského roku českým kontrolním orgánům pokyn, aby se vejce z neobohacených klecí na náš trh nedostala," sdělila mluvčí resortu.

V takzvaných obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena asi o třetinu větší plocha než v neobohacených, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo či hřad. V konvenčních klecích vycházelo na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info