Pyl z Bt-kukuřice nemá účinky na včelí larvy

Vědci z University Würzburg poprvé zkoumali snášenlivost pylu z Bt-kukuřice larvami včely medonosné za kontrolovaných laboratorních podmínek. Jak bylo prokázáno, ani pyl z Bt-kukuřice MON810, ani z Bt-odrůdy kukuřice, která vytváří tři různé Bt proteiny, nevykazoval škodlivé účinky na larvální stádia včel.

Jak informoval portál biosicherheit.de, Bt proteiny jsou v první řadě účinné na larvální stádia hmyzu. Aby mohla být snášenlivost pylu Bt-kukuřice testována, bylo vždy 20 včelích larev krmeno pylem jedné z celkem pěti v pokusu testovaných odrůd kukuřice, z čehož dvě byly Bt-odrůdy: MON810, která vytváří Bt protein proti zavíječi kukuřičnému, a MON89034 x MON88017 se třemi různými Bt proteiny – dvěma proti zavíječi a jedním proti bázlivci. Pro srovnání byly larvy krmeny také pylem tří konvenčních odrůd kukuřice. Jako tzv. pozitivní kontrola (k prokázání senzitivity testu) byl použit pyl okrasné rostliny Heliconia rostrata, který je pro včely jedovatý, a pokusná skupina, která nebyla krmena pylem.

Aplikované množství pylu činilo dva miligramy. To odpovídá množství, které bylo nalezeno ve střevě včelích larev (1720 až 2310 pylových zrn kukuřice, tj. asi 1,5 až 2 mg), pokud včelstva měla k dispozici jen pyl z kukuřice.

Všechny larvy, které byly krmeny pylem Bt-kukuřice, přežily a úspěšně se zakuklily. Také kombinované Bt-proteiny, které se v pylu nacházejí v daleko vyšších koncentracích než v MON810 vytvářený Bt-protein, nepředstavují podle výsledků této studie pro včelu medonosnou očividně žádné riziko. Při krmení larev pylem konvenčních odrůd kukuřice byla podle vědců míra přežívání nepatrně nižší. Výrazně vyšší mortalita byla podle očekávání zaznamenána při krmení larev pylem Heliconia rostrata. Hmotnost larev krátce před zakuklením nebyla různými pyly ovlivněna.

Vědci doporučují jimi vyvinutý larvální test jako standardní metodu pro budoucí hodnocení rizik nejen geneticky modifikovaných rostlin, ale také pesticidů, které se vyskytují ve všech částech rostlin a tím i v pylu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info