Teplá zima - ptáci se namlouvají a ryby hubnou

Zatímco flóra se obelstít nenechala a odpočívá, fauna reaguje trochu zmateně.

Ačkoliv letošní zima připomíná spíše jaro, příroda se zatím ještě nedala zlákat a stále je ve vegetačním klidu. Proto by ohlášený příchod mrazů neměl nadělat na zahrádkách a polích žádné škody.

„Ovocné stromy jsou zatím v klidu. Ani mrazy by jim proto neměly vadit. Jiné je to s broskvoněmi. Houby, které se dostanou k pupenům, mají při těchto teplotách výbornou možnost zarůst. Pokud by se tak stalo, nastal by problém. Radil bych při teplotě nad nulou udělat postřik. Mráz by také pomohl zlikvidovat další houby, jako je strupovitost nebo padlí,“ řekl kdyňský zahrádkář Karel Iha.

Ani ozimé plodiny, jako je ječmen, pšenice a řepka, se zatím neprobudily k vegetaci.„Na polích je vše v pořádku. Teplota je naštěstí kolísavá. Pokud přijde mráz a sníh, nedojde k žádným škodám. Problém by přinesly dlouhotrvající tuhé mrazy bez sněhu. Pak by mohly ozimy zmrznout,“ popsal situaci na polích agronom ZD Mrákov Václav Kůstka.

Zatímco flóra se obelstít nenechala a odpočívá, fauna reaguje trochu zmateně. Že je jaro, si myslí leckteří ptáci a po ránu už hlasitě zpívají.

„Ptáci se nechovají jako lidé, ale jednají pragmaticky. Reagují na teplotu a mají vnitřní hodiny ovlivňované délkou dne a noci. Když je pro ně doba relativně vhodná pro hnízdění, tak toho využijí.

Příroda s tím počítá, a vždy je to souboj kdo s koho. Pokud jsou okolnosti takové, že by mohli začít s namlouváním, což nyní dělají, a hnízděním zkusí to. Pokud nastanou mrazy, o svá hnízda samozřejmě přijdou,“ řekl holýšovský ornitolog Libor Schröpfer.

Letošní zima dělá starosti rybářům.

„Škody jsou a ještě budou. taková zima není dobrá pro kaprovité ryby, které se letos nestáhly do dna. Jsou stále v pohybu a ubývají na váze. Na jaře pak dochází k úhynu. Protože není zamrzlá hladina, loví nám ryby kormoráni, kteří nadělají obrovské škody. Toto počasí také nahrává rozvoji houbovitých chorob, které by měla zima zlikvidovat,“ řekl kdyňský rybář Josef Praštil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info