Sklizeň ovoce loni mimořádně nízká, ztráta ovocnářů půl mld Kč

Sklizeň ovoce vloni klesla o 16 procent na 101.249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Proti průměru posledních pěti let sklizeň klesla o 38 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách budou přes půl miliardy korun. Důvodem propadu úrody byly loňské jarní mrazy, které poničily většinu výsadeb v zemi. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ovocnáři loni zažili druhý špatný rok po sobě. Již sklizeň roku 2010 ve výši 121.019 tun byla hluboce podprůměrná a byla hodnocena jako nejhorší od roku 1990. Předloni bylo důvodem propadu úrody zejména nepříznivé deštivé počasí v květnu v době květu stromů.

Mrazy loni zasáhly Česko 4. až 6. května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Částečně nebo úplně poničily asi 10.500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb.

U jablek, které jsou hlavním ovocným druhem pěstovaným v Česku, sklizeň loni meziročně klesla o 23 procent na 79.134 tun. Proti pětiletému průměru propad činil 42 procent. V porovnání s průměry sklizní posledních pěti let byla loňská sklizeň nižší u všech druhů ovoce s výjimkou švestek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info