Je v sázce budoucnost živočišné výroby

Klíčovým momentem pro udržení konkurenceschopnosti chovu užitkových zvířat v Německu do budoucna je jeho přijatelnost pro spotřebitele.

Aby zůstala živočišná výroba v Německu do budoucna konkurenceschopná, bude se muset v průběhu příštích let vyrovnat s celou řadou problémů – jako jsou komunikačně ofenzivní, rozsáhlé změny ve výživě zvířat a technická revoluce. To je klíčové sdělení, které zaznělo na pátečním zemědělském fóru „Soester Agrarforum 2012“, které se konalo ve vestfálském Soestu.

Ministr zemědělství spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Johanes Remmel zdůraznil, že zemědělství a venkovský prostor v této průmyslové zemi musejí zůstat i do budoucna konkurenceschopné a zajistit pozici obou těchto oblastí v globálně orientované hospodářské soutěži. Další naléhavou výzvou je ochrana klimatu, hlad a podvýživa aktuálně přibližně 1 miliardy lidí, stejně jako otázka zdrojů a globálního poklesu biodiverzity.

Jako rozhodující pro budoucnost chovu hospodářských zvířat spatřuje ministr její akceptaci ze strany spotřebitelů. Hlavní z tohoto pohledu jsou emise, ochrana zvířat, ekologický dopad kejdy a hnoje na životní prostředí, používání medikamentů a dovoz krmiv. Zejména proti používání antibiotik v živočišné výrobě se tato spolková země postavila vehementně. Celkové množství aplikovaných antibiotik by se mělo v krátkém horizontu snížit na polovinu. Posílení transparentnosti a důvěry ze strany spotřebitelů by měla napomoci databanka používání antibiotik. Aplikace antibiotik by měla být výjimkou, ne pravidlem. Chovatelské postupy, které toto neumožňují, je podle ministra nutné odmítnout.

Další přístupy k aktuálním otázkám v chovu užitkových zvířat spočívají v privilegovaném postavení vůči zahraničí. To by se ale mělo týkat rodinných farem, ale ne komerční průmyslové produkce. Za tímto účelem je diskutována horní hranice velikosti farem a poskytnutí větších řídících pravomocí obcím. Ke spolkovému zákonu o emisích je nyní připravována iniciativa, která by měla zavázat zemědělské podniky k používání modernějších, nízkoemisních technologií. Zákon o nakládání s hnojivy bude muset být jasně zaměřen na stávající požadavky a eventuálně může dojít k úpravě doby zákazu aplikace.

Johanes Remmel se již v listopadu 2011 vyslovil pro nutnost přejít k jiným chovatelským systémům. Potřebu jednat spatřuje ministr především v oblasti „intenzivního chovu hospodářských zvířat“. „V živočišné výrobě bychom se chtěli vzepřít trendu velkých výkrmen“, uvedl v interview pro zemědělské novináře. Chov zvířat zajišťující chovaným zvířatům dobré životní podmínky a ochranu je odůvodněný nejenom z etického hlediska, ale i vzhledem ke stoupajícím požadavkům ze stran společnosti. Platný zákon o ochraně zvířat podle ministra Remmela není v současné podobě dostačující. „Potřebujeme šetrnější systémy produkce a především se musí diskutovat o koncentraci početních stavů zvířat“. Není ale možné tento problém vyřešit pomocí stavebních předpisů a licenční povinnosti vyplývající ze spolkového zákona o emisích. Zde je nutné zásadní řešení, které by mělo celoněmecký dopad. (AgE)

Zukunft der Tierhaltung steht auf dem Spiel Remmel will andere Haltungssysteme www.topagrar.com

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info