Vědci odhalili původce záhadné včelí nemoci

Hmyzího škůdce, který dokáže přimět včely odletět z úlu, dezorientuje je a způsobí jejich smrt, odhalili vědci ze Sanfranciské státní univerzity. Zjištění by podle nich mohlo přispět k objasnění příčin nemoci včel označované jako syndrom zhroucení včelstev(CCD). Tento jev nastává, když obyvatelstvo úlu náhle zmizí a nechá v něm jen královnu, vajíčka a několik nedospělých jedinců.

Jako jeho možné příčiny se dosud uváděly virová nebo plísňová nákaza či jedovaté látky v některých pesticidech. Vědci podle agentury PA v této souvislosti nově zmiňují hmyzího škůdce Apocephalus borealis. O tomto hmyzím parazitu se již ví, že napadá čmeláky. U včel ho vědci odhalili v Kalifornii a v Jižní Dakotě, řekl biolog John Hafernik ze Sanfranciské státní univerzity. Včela je napadena ve chvíli, kdy jí moucha do zadečku naklade vajíčka. Napadené včely pak opouští úl a shlukují se blíže světlu. Včely nakonec umírají a larvy mouchy opouští jejich těla.

Podle Hafernika ale vědci zatím nevědí, kde mušky včely napadají, a netuší proto, jak parazitování zastavit. Fenomén CCD před šesti lety poprvé zaznamenali američtí včelaři, zasáhl ale i včelstva v západní Evropě. V některých případech úbytek včel dosahoval až 90 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info