Řepky bude dost, pokud se nevyveze

Podle dosavadního vývoje počasí, objemu zaorávek a výsevů jarní řepky olejné lze očekávat, že letošní domácí produkce této komodity pokryje zhruba její spotřebu vČR. Domnívá se to generální ředitel největšího tuzemského zpracovatele řepky, František Janů zakciové společnosti SETUZA.

Podle Janů lze očekávat domácí produkci mezi 520 až 550000 tunami řepky, ztoho SETUZA by měla zpracovat 150000 tun, menší výrobci dohromady 120000 tun a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) by měl ze zákona nakoupit na výrobu bionafty 230000 tun. Ačkoli hektarové výnosy se vminulých letech pohybovaly až khranici tří tun řepky zhektaru, letošní řídké porosty této komodity dávají předpoklad kvýnosům mezi dvěma až 2,5 tunami.

Přestože suroviny pro výrobu rostlinných olejů, bionafty a krmiv by mělo být podle Janů "tak akorát", bylo by podle jeho názoru vhodné zrušit clo na dovoz řepkového semene. "Ministerstvo financí ale argumentuje, že by přišlo o výnos zdovozních cel, to je ale nesmysl, protože řepka se do ČR prakticky nedováží, neboť to byla vpředchozích letech exportní komodita," upozorňuje Janů. Právě export řepky by ale letos zkomplikoval podle SETUZY život jak domácím zpracovatelům, tak ale ve svém důsledku i zemědělcům. "Čím méně nakoupíme na domácím trhu řepky, tím více se budeme muset orientovat na dovoz surových olejů," konstatoval Janů. To může jednakpodle jeho názoru vyústit do nižší zaměstnanosti na Ústecku, neboť by nebylo třeba zajišťovat některé činnost spojené se zpracováním řepky, jednak by se mohl nižší nákup suroviny letos promítnout i do let následujích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info