SETUZA: Poptávka po řepce převýší nabídku

Řepka se v posledních letech stává jednou z nejdiskutovanějších plodin v republice a troufám si tvrdit, že v celé Evropě. Ať se již jedná o otázku vyprodukovaného množství, rentability či ceny. V souvislosti s posledně zmíněným faktorem nelze opomenout zpracovatele této strategické suroviny, z nichž dominantním je dnes akciová společnost SETUZA se svými provozy v Ústí nad Labem, v Olomouci a Mydlovarech u Českých Budějovic.

Pokud se zaměříme na produkci řepky, od roku 1999 se po tři roky pohybovala v rozmezí kolem 900 tisíc tun. Přestože osevní plochy představují již čtyři roky zhruba 10 až 11 procent orné půdy, propad nastal v loňském roce z důvodu špatného počasí pro tuto zemědělskou komoditu. Přestože prognózy tomu ještě počátkem ledna nenasvědčovaly, je již dnes jasné, že v porovnání s loňském bude letošní sklizeň ještě nižší. Této skutečnosti si jsou manažeři SETUZY velice dobře vědomi a lze předpokládat, že nižší sklizeň se projeví i na ceně. Tady je ovšem nutno vyvrátit letité mýty, že tuzemskou cenu určuje tuzemský zpracovatel. SETUZA již po tři roky hovoří o skutečnosti, že tuzemskou cenu určuje Evropa. Je jasné, že se jí SETUZA nemusí striktně držet, menší odchylka je možná, ale v podstatě je již dnes tuzemská cena rovná ceně evropské. Druhým a podstatně limitujícím faktorem je i cena konečného výrobku, kterou jednoznačně určuje spotřebitelský trh.

Ve svém podnikatelském záměru na letošní rok předpokládá SETUZA zpracování zhruba 400 tisíc tun řepkového semene. Pokud současná prognóza sklizně hovoří o 500 tisících tun a vezmeme-li v úvahu, že malí zpracovatelé potřebují přibližně 130 tisíc tun, dá se předpokládat, že poptávka převýší nabídku. V souvislosti s tím je v současné době silně diskutovaná i otázka exportu a importu řepky. Již několikrát jsme poukazovali na nerovné podmínky v této záležitosti. Vyvézt z republiky lze tuto surovinu bez jakéhokoliv omezení, naopak při dovozu je účtováno 60ti procentní clo. To je zarážející i z makroekonomického hlediska, když v republice při vývozu suroviny nezůstává vlastně žádná přidaná hodnota z vyráběné produkce. V případě nevyrovnaných podmínek se musí rovněž SETUZA přizpůsobit danému stavu tak, aby mohla splnit své závazky vůči obchodním partnerům. Je zde stále otevřen prostor pro dovoz surového rostlinného oleje a jeho kvalitní zpracování v tuzemsku tak, jak v podstatě činí i někteří další konkurenční výrobci rostlinných jedlých tuků a olejů. Takováto změna strategie firmy SETUZA by však znamenala nejen snížení poptávky po tuzemské surovině, ale i pokles pracovních míst ve společnosti.

Značně odlišná je v posledních letech rovněž situace v platbách. Zatímco v minulosti si SETUZA mohla, díky úvěrové politice tuzemských bank, dovolit zálohové platby či předplatby, dnes je tato skutečnost opět jiná. Přestože SETUZA již v závěru loňského roku získala důvěru zahraničních finančních ústavů, kdy poskytnuté úvěrové zdroje použila především na předzásobení slunečnicovým semenem, a může tedy částečně stavět na úvěrech, platby za strategickou surovinu probíhají standardním obchodním způsobem.

Marie Logrová, tisková mluvčí SETUZA a. s.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info